Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Илчев: Софийският университет не преви коляно пред никого през тази година

Снимка: БГНЕС

На празника на най-старото висше учебно заведение у нас, Александър Райчев бе в кабинета на проф. Иван Илчев – ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ето какво каза проф. Иван Илчев за предаването „Нашият ден“:
Честит празник на всички слушатели и на всички възпитаници на нашия университет и техните близки. Един изключително наситен емоционално ден е днес. Ще започнем от кабинета, защото проявявате любопитство. Постарали сме се да не променяме нищо в него. Стоят си огромните тежки библиотеки, в които са запазени годишниците на Софийския университет. Стои си портретът на първия ректор – проф. Александър Теодоров – Балан, който става ректор на 29-годишна възраст и умира, достигнал 100-годишна възраст.
Разбира се, тук е и портрета на патрона на университета – Свети Климент Охридски. На една от страните стои и акта, с който държавата предава собствеността на университета на неговата колегия.
За празника ние си имаме една традиция, която се стараем да не нарушаваме. Поднасяне на цветя и венец на паметника на Св. Климент Охридски, откриване на тържеството от някой от предишните ректори, произнасям кратка реч за патронния празник, преподавател произнася академично слово. Тази година наш гост е ректорът на Скопския университет, защото Св. Климент Охридски е от немалкото хора, чието дело прекрачва държавните граници в Югоизточна Европа. Снощи открихме и изложба в централното фоайе на университета, посветена на Св. Димитър Бесарбовски, който е почитан и в Румъния и в България. Отнасяме се с голямо уважение към празника в днешния ден и ще се радвам повече хора да го отбележат с нас.

Какво още каза проф. Иван Илчев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени