Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерствата търсят начини за спасяване на финансирането на проекти по оперативните програми

Снимка: БГНЕС

Очакваната загуба на европари по програма "Околна среда" е между 140 и 205 милиона евро. Търси се вариант част от финансовите санкции по тези проекти да бъдат платени от държавния бюджет. Това е възможно, ако се докаже, че при провеждането на обществените поръчки общините не са допуснали нарушения, а грешките са в други институции.

Един от аргументите, които ще представи страната ни пред Европейската комисия е забавяне на изпълнението заради бедствията в различни области през пролетта и лятото. Другото основание посочи министърът на околната среда Ивелина Василева:

Анализ и обобщение на случаите при които, поради обжалване на тръжни процедури или друг тип обжалвания, примерно в сектор "Отпадъци" има обжалвания на екологични процедури, се забавя изпълнението на проектите.

Необходимо е да се изтегли заем за няколко проекта в пътния сектор, за които няма да се осигури европейско финансиране. Сред тях е проектът за магистрала "Хемус". Европейските средства за Северната тангента на Околовръстното шосе на София няма да бъдат загубени, ако не се използват в срок. Те ще се пренасочат към други проекти. Ако не се постигнат извънсъдебни споразумения със собствениците на имоти за обезщетенията, които трябва да получат, няма да започне строителството, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова:

Ако загубим европейско финансиране ние повече европейско финансиране за този проект не можем да получим, така че ще трябва да се търсят заемни средства, за които в момента възможностите са ограничени.

Не е прекратен договорът за ЛОТ 4 на магистрала "Струма", каза Павлова:

Най-вероятно ще се опитаме да вървим в посока да бъде спасен този проект и да бъде довършен до септември месец следващата година. Не го ли направим, ще трябва да върнем инвестициите изцяло. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна