Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санкт Петербургският балет на лед гостува в Бургас, Варна, Велико Търново и София

| обновено на 25.11.14 в 17:26


За първи път в България гостува Санкт Петербургският балет на лед. Няколко български сцени ще бъдат замразени по специална технология и на тях ще бъдат пресъздадени приказните спектакли „Лешникотрошачката“ по музика на Чайковски и „Пепеляшка“ по музика на Прокофиев.

Треньори на трупата са олимпийските шампиони Людмила Белоусова и Олег Протопопов, а през годините в нея са участвали повече от 20 от най-знаменитите руски фигуристи. 

Това не е само ледено шоу, каквито има по света, а истинска симбиоза между класическия балет по оригиналната партитура на композитора и виртуозната техника на фигурното пързаляне. Костюмите са класически, с балетни пачки. Днес рядко в балетните театри могат да се видят толкова пищни костюми и толкова красиви декори, каквито ще покаже в България трупата на Санкт Петербургския балет върху лед, разказа в предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ журналистът Георги Тошев.

В звуковия файл чуйте цялото интервю на Росица Кавалджиева с Георги Тошев.

Спектаклите на Санкт Петербургския балет на лед са на 20-и и 21-и ноември в Бургаската опера, на 23-и и 24-и ноември във Фестивалния комплекс във Варна, на 26-и и 27-и ноември в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ във Велико Търново и на 29-и ноември в зала 1 на Националния дворец на културата в София.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени