Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висока оценка за българския бас Орлин Анастасов в италианската преса

Ла Скала - Милано

С Вердиевата опера "Симоне Боканегра" официално беше закрит сезон 2013/2014 на Миланската Скала. Постановката е копродукция с Берлинската Щатсопер. В премиерната вечер на диригентския пулт беше маестро Стефано Рандзани. За съжаление ученикът на Ленард Бърнстейн не блесна със своето дирижиране. Патосът, с който маестрото се изкачи на сцената на Ла Скала, не успя да достигне и потопи в атмосферата избраната публика. Както през 2010 г., отново имахме удоволствието да гледаме творба на режисьора Федерико Тиеци със сценография на Пиерпаоло Бислери и костюми дело на Джована Бици. Утвърденото трио заслужено получи отново нашите аплодисменти.

В ролята на Симоне Боканегра с възхищение проследихме изявата на Лео Нучи. Известен с Вердиевия си репертоар, пял в “Симоне Боканегра” с Николай Гяуров, а в “Мадам Бътерфлай” с Райна Кабаиванска, италианският баритон отново беше награден с бурни овации. Висока оценка за сопрана Кармен Джанастазио и нейната Амелия, независимо от известното колебание в изпълнението на арията от първо действие Come in questa onda bruna. Експресивност в изявата и овации на публиката за украинския бас Александър Цимбалюк в ролята на Фиесkо. Изключителен бе дуетът на Фиесkо и Симоне Боканегра Delle faci festanti al barlume от трето действие. Неочаквано неубедително беше изпълнението на известния мексикански тенор Рамон Варгас в ролята на Габриеле Адорно.

Имах изключителната възможност да проследя операта и в изпълнение на т.нар. "втори състав", но не по важност. На диригентския пулт този път беше обичаният маестро Даниел Баренбойм. Публиката на Ла Скала стана на крака още с влизането на местрото. Вълнуващата вечер в Миланската Скала продължи с един уникален глас в ролята на Симоне Боканегра – Пласидо Доминго. Пял през 2009 г. в Берлинската Щатсопер именно в тази роля, под диригентската палка на маестро Баренбойм и режисура на Федерико Тиеци, световното оперно дарование ни подари една завладяваща изява. Овациите, с които публиката награди маестро Баренбойм и Пласидо Доминго премериха сили с бурните аплодисменти за българския бас Орлин Анастасов в ролята на Фиеско. Присъствахме на изявата на един брилянтен певец, със силно сценично присъствие, мощен глас, перфектна дикция. Изпитах истинска национална гордост, когато в италианския печат беше написано с големи букви: Знатното сценично поведение на Орлин Анастасов напомня само за една роля тази на Фиеско в изпълнение на българския гений Николай Гяуров.

Репортажа на Силвия Проданова от Милано можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна