Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Чуков: Целта на акциите срещу радикалния ислям е да се покаже, че държавата е налице

Снимка: БГНЕС

Българското обществено мнение не е запознато с методите и формите на противодействие на радикалния ислям. Ние тепърва навлизаме в период, в който ще имаме такива проблеми. Това каза в предаването "12+3" Боян Чуков, експерт по борба с тероризма, във връзка с акцията на ДАНС в Пазарджик, Пловдив, Хасково и Смолян. Той съобщи, че от ноември миналата година до днес в Испания са проведени две такива публични акции. За последните 15 години те са 64.

По повод коментари, че такива акции трябва да се правят тихо и без излишна показност Боян Чуков заяви:

Последните изследвания, които показват как се развиват подобни структури на територията на Европа, ни дават основание да считаме, че тези мрежи, които са твърдо свързани с известни терористични организации като "Ал Кайда", намаляват. За сметка на това се получават звена, които са самостоятелни, които не са свързани с чужбина и които функционират самостоятелно. В последно време се появиха и т.нар. "вълци-единаци". Нашите мюсюлмани са миролюбиви, трудолюбиви и в никакъв случай не биха могли да бъдат причислявани към какъвто и да е вид радикален ислям, но с финансиране около джамиите се създава т.нар. "радикална ислямска" атмосфера. Именно тя, без хората да са ангажирани конкретно с каквото и да е, започва обработване на тяхното съзнание. След това, след като бъде докаран до една определена степен, тогава те са готови да бъдат ползвани в терористични актове, каквито имаше в Испания преди 10 години, на гара Аточа. Подобни акции имат за цел да се покаже, че държавата е налице, че процесите се контролират. Тези акции имат и превантивно значение – нещо, което не може да стане тихомълком, ако общественото мнение не бъде в течение.

Според експерта трябва да има ясно оформена схема за работа на силовите структури с медиите. По думите му в момента няма координация и на преден план излизат представители на специалните служби, вместо да говорят политически лица или ресорният вицепремиер. Той заяви още, че обществото ни трябва да свиква с подобни акции.

Боян Чуков е категоричен, че акция като тази от вчера на ДАНС не може да се реализира без знанието и координацията с партньорските служби.

Той заяви, че страната ни разполага с подготвени експерти, които да могат да разчетат конфискуваната религиозна литература, но препоръча да се обърне внимание на този сектор.

Цялото интервю с Боян Чуков, както и репортаж на кореспондента на БНР в Пазарджик, можете да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна