Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георгиева: Важно е България бързо да оцени възможностите за участие в инвестиционния план на Европейската комисия

Снимка: БГНЕС

Важно е България бързо да оцени възможностите за участие в инвестиционния план на Европейската комисия за 315 милиарда евро и да се възползва от него. Това посочи заместник-председателят на комисията Кристалина Георгиева след разговор с премиера Бойко Борисов.

България може да се възползва от инвестиционния план на Брюксел. Страната ни трябва да има добре подготвени проекти и да ангажира бизнеса в тях - обясни заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева. Ще се финансират приоритетно проекти в областта на инфраструктурата, създаването на дигитален пазар, енергетиката и иновациите:

Тези 315 милиарда евро имат основно ролята на гаранция, така че да свалят риска за инвеститорите и да събудят парите, които сега спят в банките. Има иноватори в България, които могат да се възползват от фонда. Той ще бъде разделен на две части, едната за големи проекти, другата за малки и средни предприятия. В Европа в момента нямаме проблем с това да няма пари, натротив, пари има, но няма доверие в това, че може да се инвестира без голям риск за инвеститорите

Следващата седмица премиерът Бойко Борисов ще се срещне в Брюксел с председателя на Европейската комисия: 

Европейската солидарност в лицето на европейските фондове и програми една по една се връщат, което е единственият свеж ресурс в страната. Другият ресурс, който може да влезе, това е чрез инвестиции. Инвестиции ще дойдат, когато ние демонстрираме пред света, че сме стабилна държава.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна