Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева: РБ ще има нова форма на следващ етап

Снимка: БТА
В един момент Реформаторският блок ще премине в нова форма, така вицепремиерът и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева отговори на вчерашните думи на Радан Кънев:  

Никога не сме се противопоставяли на това да се намери форма, в която РБ ще премине в следващия етап. Следващата форма със сигурност ще има, ние искаме това да се случи, трябват правила, трябват стъпки и ако мода да предам мнението на колеги от "Движение България на гражданите", трябва ни пътна карта на възстановяване на доверието. Обикновено, когато някой пръв назове проблем, предлага и решение. За мен лидерството на РБ преминава през намиране на баланс и разширяване на съгласието по колкото може повече проблеми. Все пак да не забравяне, че основната цел е изпълнението на управленската програма, и колкото пъти се отдалечим прекалено от нея, толкова пъти оставяме не само нашите членове, но и много широк кръг хора в недоумение – "Всъщност те за какво се събраха". Така че нека да върнем отново нещата в динамика и да започнем: какво ще правим, стъпка по стъпка
 за РБ и още по важно – какво ще правим и как ще отчитаме дейността на РБ пред обществото.


Според Кунева икономческият растеж е свързан със съдебната реформа: 

По въпроса разбираме ли до каква степен икономиката е свързана със съдебната реформа, със сигурността по границите и влизането на България в това общо гранично пространство, наречено Шенген. Разбираме ли, че когато има корупция, няма инвеститори, нито български, нито чужди, ако няма образование, няма икономика, ако не сме здрави, пак няма икономика. Аз смятам, че която и да е от тези теми не се подчинява на логиката "изкуство заради самото изкуство, реформа заради самата реформа", а просто води до това да живеем по-добре, което е крайната цел на всяка икономическа логика. Административната реформа, впрочем също. Този план "Юнкер" за тези 315 милиарда, това е начинът бързо да мобилизираш интелигентната икономика на нацията, плюс добри финансови инструменти, т.е. това е много голяма част измисляне как да стане с реално количество проекти, които са готови да бъдат подадени, които могат да доведат до добавена стойност и добър резултат. Този план предвижда всяко едно евро, трябва да се умножи по 15. Представяте ли си колко добре премислен проект трябва да има България, за да може да влезе в това състезание? Тази програма не е със запазени пари за България, или със запазени пари за която и да било друга страна. Който тича по-бързо, той пристига на финала, за останалите остава само, че зрителите са ги наблюдавали от трибуните.

Всяко едно управление трябва да се базира на проверка какво е изпълнено, как е изпълнено, от кого е изпълнено, кой по-добре или по-зле си е свършил работата, и да се нанесат корекции – това е задължително. Ни е трябва да правим преглед на стратегиите си, на хората, които работят по тях, ние трябва да правим преглед на абсолютно всяка годна, да си поставяме цел, която да постигнем и то кратка – в рамките на една година. Този маниер на управление у нас просто липсва.

Трябваше да се случи КТБ ли, за да видим, че случайното разпределение на делата или можехме да го направим много по-отдавна с много по-голям ефект. Нека да си кажем откровено  ако не беше този интерес към делото, щяхме ли да разберем какво се случва? Извинявайте, как може, от друга страна, да не се провери една система и да не се проверява редовно, когато в тази система е заложено най-лесно доказуемото в честността при решаване на делата? И точно тук се притеснявам, че ние не просто не напредваме, а се връщаме назад. Най-силният контрол в момента трябва да дойде от парламента. Парламентът в момента няма как да си позволи да бъде просто законотворец. Парламентът трябва да контролира истински изпълнителната власт, не само през въпроси.

Едва ли има вече човек в България, който да не е разбрал, че икономиката на страната и работните места зависят от това как реагира съдебната система, дали тя чува обществото, и как ще реагира. Съдебната власти има собствена натовареност и това е да каже "да" ясно на реформите и да започне да ги изпълнява по план, публично докладвайки на всички нас, които зависим от нея, какво прави.

Меглена Кунева каза, че е поискала повече средства за граничен контрол:

Аз съм помолила и се надявам да срещна разбиране от министъра на финансите и министъра на вътрешните работи, примерно за граничен контрол, да се има предвид, че трябва приоритетно да се осигурят средства, защото, ако искаме да влизаме в Шенген, там не трябва да има такова намаление на бюджета, че да им пречи да изпълняват дейността си.

Според Меглена Кунева България и Румъния трябва да влязат заедно в Шенген:

Смятам обаче, чисто политически, че България и Румъния трябва да влязат заедно по редица причини. Най-напред защото това е най-нормалната крачка, двете страни са твърде близо, за да може да съществува граница за едната и липса на граница за другата. Второ, защото България наистина е изпълнила техническите условия, и трето, защото това ще бъде изключително тежък удар върху икономиката ни.

Интервюто на Таня Величкова с Меглена Кунева можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени