Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Петков: НОИ вече издава уникалните номера за въвеждане на електронни болнични

Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

НОИ вече е започнал да издава уникалните номера, с които от началото на новата година потребителите трябва да въвеждат данните от болничните в електронен вариант, каза управителят на института Бисер Петков:

НОИ е готов и вече издава уникалните номера. Мога да кажа като статистика, че допреди малко вече са регистрирани 17 потребители, това са лечебни заведения, и са издадени 1100 броя уникални номера на болнични листове. Така че системата вече работи.

Срокът ще стигне за всеки, за да получи своя код, за въвеждане на данни в регистъра, защото първата предпоставка, за да се получат тези уникални номера е съответно лицето да се регистрира като потребител на услугите на НОИ. Този процес ще протича, надявам се, с нарастваща интензивност през месец декември. Едната възможност да се получат тези уникални номера е да се регистрират лекарите чрез съответния квалифициран електронен подпис, валидно удостоверение трябва да имат за това в уебприложението, което вече е на страницата на НОИ и е активно. Това става сравнително бързо и съответно бързо след заявяване на необходимите уникални номера се получава удостоверение за получени такива номера. Тези от лекарите и от лечебните заведения, които нямат такава готовност да се регистрират като потребители на електронните услуги на НОИ, могат да получат уникални номера като посетят съответното териториално поделение на института.

Правим възможно да информираме всички заинтересовани лица за тази промяна. В наредбата, която регламентира представянето на данни от болничните листове в електронния регистър на НОИ, фигурира един преходен 6-месечен период, който да позволи съответно задължените лица да се подготвят и да изпълняват това нормативно задължение, още повече, че се осъзнават предимствата на тази промяна.

Бисер Петков обясни, че след като електронната система заработи напълно, ще може да се очаква и по-бързото изплащане на парите за болничните:

След като системата заработи в пълния си вид, защото електронното подаване на данните от болничните листове е само първия етап от един процес, който  през 2015-а година ще има втори етап, когато завърши изцяло, т.е. наред с електронизирането на връзката между лекарите и НОИ, се електронизира обменът на данни между осигурителите, т. е. работодатели, осигурители и самоосигуряващи се лица и НОИ, тогава вече ще можем да говорим и да очакваме в пълна степен резултатите от този процес.

Управителят на НОИ каза, че има предложение Институтът да може да санкционира тези, които бавят въвеждането на данните в системата:

Това е едно предложение в Преходните и заключителните разпоредби на проекта на Закона за бюджета на ДОО за следващата година, с които се предлага в Закона за здравето да бъде предвидено компетентност на контролните органи на НОИ да могат да издават актове за административни нарушения в случай, че задължени лица не са изпълнили задължението си да предоставят данни в електронния регистър на НОИ и по този начин са възпрепятствали съответното обезщетение.

Бисер Петков каза и какви са разчетите за броя на пенсионерите при различните варианти за нарастване на възрастта и стажа за пенсиониране:

Проектът на Закона за бюджета на ДОО на този етап е разработен на базата на действащото законодателство, а то предвижда от 1-ви януари догодина възрастта и стажът да се увеличат с по 4 месеца. Наистина съществува и предложение тази стъпка на увеличение да бъде по-малка. Нашите разчети показват, че ако вместо с 4 месеца, нарастването на възрастта и стажът от началото на 2015-а бъде с по 2 месеца, това ще доведе до около 6500 повече нови пенсионери, а като финансово изражение това ще бъдат около 15 милиона повече разходи за пенсии повече в бюджета за 2015-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна