Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на лустрация в България роди манипулираното общество

Проф. Иван Бързаков представя ново преработено и допълнено издание на третата си книга „Яростно в скръбта” във Варна, Пловдив и София. Специално за предаването „13-ия час“ на Радио Пловдив писателят сподели емоциите, които го вълнуват, връщайки се в България. 

Стиховете в „Яростно в скръбта” са вдъхновени от посткомунистическа България, в която българите продължават да не живеят добре, а процесът по емиграцията, от която е част и самият автор, е по-голям отвсякога. Професор Бързаков е номиниран за Нобелова награда за литература два път за последните пет години. 

В личната му биография се открояват научни разработки в областта на личностното развитие, четенето и личната ни презентативност, области в които той преподава в Америка от 30 години. За слушателите на „13-тия час“ авторът на „Яростно в скръбта“ сподели още:

Тъй нареченият преход не е преход, а едно мъчително състояние, в което още се движим към демокрация, а в момента нямаме демокрация. У нас нямаше лустрация, няма декомунизация, а в резултат на това имаме едно манипулиране на обществото. След това на обществената повърхност изплуваха съмнителни елементи и това доведе до отчаянието на хората.

Какъв е пътят към промяната и излизането от тази безизходица ще разберат читателите и гости на представянето на неговата книга тази сряда от 18.30ч. в книжарница "Сиела" в Пловдив.

Чуйте цялото интервю с професор Иван Бързаков от аудиофайла!


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна