Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваньо Шарков: Няма да има отказ от солидарния модел в здравната система

Снимка: БГНЕС

Няма да има отказ от солидарния модел в здравната система, заяви заместник-министърът на здравеопазването Ваньо ШарковНяма да се откажем нито от солидарния принцип на здравното осигуряване, нито смятам, че е резонно хора, които си плащат здравноосигурителните вноски, да бъдат карани на входа на болницата да плащат за още нещо. След като те са коректни и си внасят здравноосигурителните вноски, не можем да ги караме да плащат още някакви неща, защото това не е редно. Нещата в болничната помощ в България трябва да ги направим с малко по-човешко лице, а не да мислим единствено и само за пари.


Шарков коментира думите на министър Петър Москов, който се изказа против това болниците да бъдат търговски дружества: 

Това е въпрос, по който чакаме юристите да ни дадат становище какво може да бъде направено, но ако продължаваме да гледаме на здравеопазването като на търговия, няма да стигнем до нищо добро. 

Ваньо Шарков говори и по проблемите на дълговете на болниците, след като в лечебното заведение в Стара Загора бе разпоредена пълна проверка и беше назначен нов прокурист: 

Системен е проблемът с дълговете на болниците и той си е от години и не може да бъде решен нито за три седмици, нито за една година.Лечебните заведения в България имат натрупани задължения, въпросът е каква част от тях са просрочени, каква част са дългове, които се покриват и не са просрочени. Мога да ви кажа, че например "Св. Георги" в Пловдив, като най-голямата болница в страната, има и най-много дългове, но това никога не е било по-различно от ситуацията, която е в момента, и въпреки това можем да кажем, че има болници, които са с дългове, но не спират парното на своите пациенти в средата на зимата.

Интервюто на Лъчезар Цветков и Венелина Попова с Ваньо Шарков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна