Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Милер: Проектът за газопровод "Южен поток" вече не е актуален

Путин: Русия не може да започне строежа на "Южен поток" без разрешение от България

Ако България е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, нека да поиска от ЕК пари за пропуснатите печалби

| обновено на 02.12.14 в 11:18
Снимка: БГНЕС

Русия не може да започне строежа на газопровода "Южен поток", тъй като не е получила разрешение от България. Това заяви руският президент Владимир Путин след срещата си в Анкара със своя турски колега Реджеп Ердоган.

Смятаме, че позицията на Европейската комисия не беше конструктивна. И ако Европа не желае "Южен поток" да бъде построен, значи той няма да бъде построен, подчерта Путин. 

Ние ще насочим нашите енергийни потоци към други региони по света, включително ще ускорим реализацията на проектите за втечнен природен газ, каза още той. 

Путин предложи на България да поиска от ЕС да я обезщети за изпуснатите ползи от проекта "Южен поток". 

Ако България е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, то нека да поиска от Европейската комисия пари за пропуснатите печалби, защото само преките доходи за българския бюджет от транзита щяха да възлизат на не по-малко от 400 млн. евро годишнопосочи Путин, подчертавайки, че Москва е била напълно готова да започне изграждането на този газопровод и благодари на турската страна за оказаното съдействие. В същото време Москва и Анкара се договориха за строителството на морски газопровод с капацитет 63 млрд. куб. метра газ и подписаха осем документа за сътрудничество в различни сфери. 

Проектът за газопровод "Южен поток" вече не е актуален. Проектът е закрит, заяви и президентът на "Газпром" Алексей Милер. Той  уточни, че част от договорения с Анкара обем от 63 милиарда куб. метра газ ще се доставя непосредствено за нуждите на Турция, а останалото количество ще бъде насочвано към границата на Турция и Гърция. 

Днес е подписан меморандум за взаимно разбирателство с "Боташ" за строителството на морски газопровод по дъното на Черно море с капацитет 63 милиарда куб.метра газ годишно, каза той. От този обем 14 милиарда куб. метра газ ще се доставят непосредствено за нуждите на Турция, а останалите количества - на границата на Турция и Гърция, заяви Милер

Москва и Анкара подписаха договор за увеличение на доставките на руски газ  в Турция. Пропускателната мощност на тръбопровода "Син поток" ще бъде увеличена с още 3 милиарда кубометра газ.

Русия ще изпълни всички договори с европейските страни за доставки на газ, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак. Той каза това, след като снощи президентът на Русия Владимир Путин обяви, че проектът "Южен поток" ще бъде спрян заради липса на разрешение от България. Решението за спирането на газопровода "Южен поток" е на президента на Русия Владимир Путин, заяви Новак, който е част от делегацията, посетила Турция.

Решението да бъде спрян "Южен поток" е защото в последните години Европейската комисия не даваше разрешение за реализацията му, всячески работеше с държавите, подписали договора, за промени в документите, и затова президентът реши да спре реализацията на проекта.

В същото време депутатът от управляващата в Русия партия Валерий Язев заяви, че проектът няма да бъде напълно забравен и Русия може да се върне към него, когато Европа го преосмисли.

От своя страна председателят на комисията по енергетика Иван Грачов коментира, че отказът от строежа на газопровода през България и проектът за изграждането на такъв към Турция е вариант за оказване на натиск върху Европейската комисия. И двамата парламентаристи нарекоха решението на Владимир Путин за спирането на проекта разумно и обосновано.

Изявлението на руския президент Владимир Путин, че проектът за газопровода "Южен поток" ще бъде спрян заради липса на разрешение от България предизвика първи коментари: 

Според евродепутата Светослав Малинов думите на Путин са индикация за това, че България е пълноправен член на Европейския съюз и трябва да е ясно, че тук важат правилата на тази общност

Не трябва да се прибързва с погребването на "Южен поток", смята енергийният експерт Атанас Тасев. Според него това, което се случва, е част от голяма геополитическа игра и в този момент България не трябва да предприема каквито и да било действия. България трябва да използва ситуацията и да заяви категорично пред Европейската комисия, че е губеща от решението на Русия да спре "Южен поток":

България трябва да си действа, да си реализира "Южен поток" през нашата територия, точка по въпроса. Още повече, че ние сме подписали, че спазваме изискванията на газовата директива. Европейската комисия направи няколко проверки. Да сте чули за някакъв протокол, в който тя да констатира, че ние нарушаваме пакета? Няма такова нещо. Просто ние ставаме жертва на една голяма геополитическа игра. И когато проблемът възниква на определена територия, и неговото решение трябва да се търси на тази територия. Затова аз казвам, че решението е в Брюксел. Решението не е в София.

Според депутата от Реформаторския блок и зам.-председател на енергийната комисия към парламента Мартин Димитров решението на Путин за спиране на проекта "Южен поток" не е окончателно и е само натиск върху България. То ще засили антиевропейските настроения у нас.

От своя страна бившият министър на енергетиката и член на ресорната комисия в НС Драгомир Стойнев заяви за "Хоризонт", че страната ни не бива с лека ръка да се отказва от проекта "Южен поток".

Все още няма официална позиция на Русия по въпроса за спирането на проекта "Южен поток", така че няма какво да се коментира и от българска страна. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева. По думите й, България е за това да има икономически изгоден проект и спазване на европейското законодателство.

Решението на Русия за спирането на проекта "Южен поток" е положително за България, заяви пред "Хоризонт" Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум:

Това, което трябва да направим, е да се радваме, че проектът е прекратен, че проектът няма да консумира от България огромни обществени средства, квази обществени средства. Защото при този бюджет, който последно беше обявен, България трябваше да отдели от скромните си средства чрез Българския енергиен холдинг над 2 милиарда евро за нещо, което струва под 2 милиарда цялото. Проектът "Южен поток" в неговата цялост по отношение на България беше тотално губещ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна