Eмисия новини
от 11.00 часа

Днес е Международен ден за отмяна на робството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес е Международен ден за отмяна на робството. Според ООН в робски условия живеят и се трудят над 12 милиона души по цялата планета.

36 милиона души живеят и работят като роби в съвременния свят, съобщи австралийска неправителствена организация преди две седмици. Най-големият нарушител с най-голям процент поробено население остава западноафриканската държава Мавритания. Там поробването на чернокожи мавританци от бербери е утвърдено в обществото. На второ място е Узбекистан, където всяка есен правителството принуждава над 1 млн. души, включително и деца, да берат памук. Най-висок е броят на робите в Индия, а много българи и румънци рискуват да станат роби в желанието си да мигрират и намерят по-добри условия на труд и живот, се подчертава в доклада.

Британският вестник "Телеграф" оповести вчера, като цитира данни на Министерството на вътрешните работи, че между десет хиляди и 13 хиляди души са жертва на робство във Великобритания. 

По данни на Международната организация на труда търговията с деца роби е на трето място по доходност след търговията с оръжие и бизнеса с наркотици, а повече от 120 вида стоки в цял свят се произвеждат от деца.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

„Свети Никола коня кове“

публикувано на 06.12.19 в 11:53