Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България трябва официално да поиска становището на руската страна за "Южен поток"

Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че Русия не може да продължи реализацията на проекта за изграждането на газопровода "Южен поток" и причината е България.  Българският еврокомисар Кристалина Георгиева каза пред кореспондента на Българското национално радио в Брюксел, че Европейската комисия винаги е държала новите газопроводи да се изграждат в съответствие с европейското законодателство. По повод твърденията за загуби на България, които Брюксел трябва да компенсира, Георгиева заяви, че Комисията ще разгледа много внимателно последиците от решението на Русия и ще прецени как може да ускори свързването на страните-членки в единна енергийна мрежа. Европейският съюз е и ще продължи да бъде най-големият източник на инвестиции за България, подчерта българският еврокомисар.  


Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров коментира в предаването "12+3", че в позицията на Русия няма изненада. И през миналата година, на практика проектът беше спрян в България и решението на руската страна е съвсем естествено. През 2006-2007-а година трасето на проекта беше през Турция и наша беше заслугата тогава да убедим Русия, че България е надежден партньор. Никакъв пръст не ни размахва Русия. Изненадващ е начинът, по който се прави. Ако наистина 63 милиарда ще минат през Черно море за Турция, това означава, че и сегашният транзит, който минава през България за Турция, Гърция и Македония, също ще мине оттам. Вярно е, че имаме договор до 2030-а година, но фактът, че те се ангажират да транзитират 63 милиарда за Турция, ме кара да мисля,че България ще се превърне в страна, която няма да транзитира нищо.



Заместник-председателят на енергийната комисия в НС Рамадан Аталай от ДПС коментира, че съобщението, което сме получили, все още не е официално. Визира се България, защото тръбата първо трябваше да бъде на наша територия, но цялостното решение за "Южен поток" е на ЕС. Решението ще вземе ЕК. Смятам, че ако Русия и ЕС се разберат и Русия приеме изискванията в енергийния пакет, този проект може да бъде осъществен. 



Кирил Цочев от АБВ, също заместник-председател на енергийната комисия в НС, нарече решението да се спре "Южен поток" необичайна победа на ЕС и Вашингтон.

Казвам необичайна, защото този проект, който започна през 2012-а и трябваше да гаранитира доставките на 10-12 процента от годишното потребление в Европа, не се реализира. На фона на кризата в Украйна проектът се превърна в разменна монета между Москва и ЕС и след значителен натиск от Брюксел и Вашигтон България, като транзитна страна, спря подготвителните работи. България трябва официално да поиска становището на руската страна. Трябва да имаме официалното становище. Абсолютно недопустимо е да загубим и този проект. 



Чуйте мненията от звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна