Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бинев: Големият недостиг в културата е финансирането. Най-подготвеният по тези въпроси съм аз

Слави Бинев
Снимка: БГНЕС

Изборът на Слави Бинев за председател на комисията по култура и медии в НС взриви обществеността у нас. Днес депутатът от Патриотичния фронт каза на пресконференция какви са възможните варианти за неговото оттегляне, а в предаването "12+3" Слави Бинев заяви, че (като политици бел. ред.) са искали да бъдат част от органите, които ще контролират властта. 

Това са постове в позициите в парламентарните комисии, там, където се извършва този контрол. Не можах да разбера защо не бе дадена Комисията по европейските въпроси и контрола върху европейските фондове, не можах да разбера аргументите, с които го направиха. Но разбрах аргументите, че наистина човешкият ресурс, който е толкова дефицитен в момента, не трябва да се разпилява. Аз, все пак, като човек, който 7 години се е готвил и са се пръскали пари за неговата подготовка в Европа, неговите контакти и възможности, и познания за европейските начини на работа там, би било загуба за всеки от нас този огромен опит да бъде пропилян. Напълно нормално е да бъда номиниран за тази комисия и след това избран, защото съм най-големият критик на свободата на словото в последните 7 години. /.../ Най-големият недостиг в културата е финансирането. Няма как бюджетът да отвори голяма ножица и да компенсира нуждите на творците, единственият начин е да се търсят алтернативни способи. Най-подготвеният по тези въпроси това съм аз. 

На въпрос дали се притеснява от протеста на хора на изкуството и културата, Бинев каза: 

Би ме притеснило, ако някой, който ме познава, знае ме в детайли, някой който е ял и пил с мен, би реагирал с протести срещу мен. Това би ме притеснило жестоко. Ако някой действа по предубеждение, а не води културен разговор, няма как да се притесня. Напълно нормално е хората на културата да бъдат диалогични.

Клишета и внушения  така Бинев нарече образа, който има сред хората на изкуството.

Тази марка ми е наложена от подкупните медии, срещу които воювах през цялото време. От тези медии, които са слугинували, които са си бранили шефовете, да не дойде някой, който да поиска ревизия на харчовете, особено в бюджетните медии. Истината е следната аз съм шило в торба и съм неподходящ за мирната обстановка, в която всеки си лапа от гърненцето и нищо не достига нито до творците, нито до истинските журналисти.

Чуйте от звуковия файл разговора със Слави Бинев и кореспонденцията на Диана Чепишева, която припомня дейността на Бинев като евродепутат.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна