Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иван Радев: Топката за избора на Слави Бинев вече не е в Патриотичния фронт, а в коалиционните партньори

Снимка: БГНЕС

Асоциацията на европейските журналисти също излезе с позиция против избирането на Слави Бинев за председател на комисията по култура и медии в НС. Иван Радев от Асоциацията смята, че паралелите между назначението на Делян Пеевски и Слави Бинев са уместни:

И в двата случая са нарушени принципите. Този човек получи медиите и културата, без да притежава нито авторитет, нито облик. Напротив, намира се в конфликт с обществените медии, което няма как да му позволи да изпълнява тези функции, които има като шеф на комисията. Бинев се намира в неприкрит конфликт с обществените медии, което няма как да му позволи да изпълнява задълженията си като председател на тази комисия. Това, което той каза на пресконференцията, потвърди нашите опасения, той взе медиите като заложници и каза, че ще ги освободи, ако изпълнят тези и тези условия,  други две оставки. За нас това е недопустимо. Това е обидно отношение към медиите и показва, че те са разменна монета между политиците. В нашата позиция акцентирахме, че ситуацията с медиите, с медийната среда, е сериозна и трябва да се направи нещо. А този парламент тръгна накриво. Топката вече не е в Патриотичния фронт, а е в неговите коалиционни партньори, които трябва да покажат, че това не е тяхното отношение към медии и култура. Защото пасивите ще са техни.

Интервюто на Таня Величкова с Иван Радев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.