Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов: Не се разбра какъв е принципът на бюджета за култура и медии

Снимка: БГНЕС

На вчерашното заседание на Комисията за култура и медии не стана ясно какъв е принципът на бюджета за сектора, така Иван Иванов от Реформаторския блок и член на Комисията коментира вчерашното й заседание:

Вчера трябваше да бъде разгледан на първо четене бюджетът за култура и медии. Честно казано, аз не бях удовлетворен от начина, по който тръгна заседанието, от гледна точка на силния натиск на гилдията по отношение на председателя на комисията.

Като човек с опит Слави Бинев си водеше заседанието точка по точка, но тъй или иначе във въздуха витае напрежение. Проблемът е, че този човек има история на взаимоотношения с медиите, което слага някакъв отпечатък на начина на работа. Но пък интересът към работата на Комисията е изключително голям и това поражда възможност за голяма отчетност и прозрачност, и това прави работата на Комисията "отворена врата" и нашите решения доста отговорни.

Опасявам се, че ще гледаме на културата и въобще на обществения и медиен сектор от гледна точка на някакви цифри, на някакви бюджети. Това, което според мен вчера отсъстваше, е усещането за това какъв в принципът на този бюджет за култура и медии, т.е. философията на бюджета. За съжаление вчера липсваха представители на Министерството на културата, на БНР, на Националната телевизия, за да може зад бюджета ние да видим всъщност какви са политиките на тези бенефициенти на бюджетни пари, трябва ли да се извършват някакви реформи. Ние знаем, че по принцип националният бюджет за тази година е по-малък, но пък за култура е малко по-голям, тъй че има възможност в сферата на културата и медиите да се реализират някакви идеи, но аз се опасявам, че разговорите действително ще бъдат само на ниво бюджет и харчене на пари, а специално ние от Реформаторския блок имаме доста амбициозна програма, свързана с реформа в сектора на културата и всъщност вчера на мен точно това ми липсваше – има ли стратегия за културата, какво трябва да се променя, пари за промяна ще се дават ли, очакваме ли резултати?

Дебатът за култура е основен дебат.

Според Иван Иванов трябва да се води диалог по казуса "Бинев":

За мен, в ситуация на силен обществен натиск и недоволство, мъжествеността или стабилното поведение не е много добър отговор. По-скоро ми се струва, че действително трябва да има някакъв диалог, някакъв дебат.

В крайна сметка понеже вие казахте за Комисията за култура как бяха избрани хора, ако в крайна сметка, ако се вгледате и в другите комисии, едва ли навсякъде от гледна точка на спецификата на секторите има съответните професионалисти. В крайна сметка е важно при избора на съответните комисии най-вероятното да се подхожда от гледна точка на професионалния капацитет и компетенции на хората, които ръководят работата на комисиите. Но наличието на осем парламентарни групи, 22 парламентарни комисии в крайна сметка води действително до една много сложна еквилибристика за това кой може да поеме Комисията, търсят се партийни, политически баланси и в крайна сметка действително има риск да страда професионалното.

Интервюто на Силвия Великова с Иван Иванов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна