Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ленков: Посегателството срещу медици е посегателство върху държавността

Снимка: БГНЕС

Твърдо заставаме зад позицията на д-р Петър Москов. Това състояние, което продължава в последните години с нищо не предизвиканата агресия от страна на български граждани над хора в бели престилки, които отиват да им оказват спешна медицинска помощ на това нещо трябва да се сложи край. Това заяви в предаването "Хоризонт до обед" д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз.

Това показва докъде е стигнало нашето общество, че държавността вече почти изчезва. Ние сме свидетели, че държавата почти не взима никакви мерки, за да защити хората, които изпълняват своя висок професионален дълг.

Определено смятаме, че това е пътят – чрез търсене на диалог с лидерите на ромската общност в България. Тяхното задължение не е само да получават и да крадат европейски фондове за приобщаване на ромската общност в България, а тяхната роля е преди всичко тези пари да отидат за ограмотяване на населението и тези ромски лидери да застанат като гаранти за това, че хората в бели престилки, които отиват в тези квартали, трябва да им се даде възможност безпрепятствено да изпълняват своите задължения. Нека да е ясно на всички български граждани – не ги деля, че освен права в тази държава, хората имат и задължения. Не може да не си изпълняват задълженията към държавата, не може да не си плащаш здравните вноски, а само да искаш оказването на медицински грижи безотказно, безалтернативно и без всякакви условия. Това го няма никъде по света. Ние  като съсловна организация, Министерството на здравеопазването, цялата държава – сме в дълг към хората с белите престилки. Наше задължение е да опазим тяхното здраве, за да могат те да изпълняват своите професионални задължения. Всяка една такава агресия над лекар, медицински специалист, фелдшер или шофьор на линейка довежда до това, че от съответния център за спешна помощ се увеличава броят на напускащите. Нека тези хора, които си позволяват да вдигат ръка над медиците, да си дадат сметка, че утре няма да има кой да се отзове на техния апел.

Д-р Ленков се обърна към МВР, прокуратурата и съда:

По наше предложение направихме промяна в НК така, че посегателствата над хора в бели престилки да бъдат еднакви с нападенията над военни, полицаи, държавни служители. За съжаление, българският съд налага такива смешни мерки – пробация или примерно някаква глоба от 1000 лв., която един ром, който няма нищо на гърба си, той естествено, че няма как да я плати. Тези мерки са крайно неефикасни. Обръщам се към тези органи най-накрая да влязат в своите функции и при такива случаи на посегателства по най-бързия начин да се взимат мерки и тези хора да отидат там, където им е мястото – в затвора. Това е посегателство върху държавността.

Цялото интервю на Валерия Николова с д-р Димитър Ленков чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна