Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български журналисти в подкрепа на арестуваната азербайджанска журналистка Хадиджа Исмаилова, разследвала властта в страната

До утре продължава международната кампания "16 дни на действие срещу насилието, основано на полов признак". Най-известната разследваща журналистка в Азербайджан Хадиджа Исмаилова, която е разследвала президента на страната, е арестувана внезапно.

С темповете, с които България пропада по медийна свобода, след няколко години ще бъдем след Азербайджан по свобода на словото, каза Асен Йорданов от сайта "БиволЪ" в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

В Азербайджан става дума за една откровена репресия срещу най-известната журналистка в тази държава. Исмаилова е награждавана с много международни отличия за дейността си. Тя е ръководител на Радио "Свободна Европа" и Радио "Свобода" в Азербайджан. Основната й вина е, че има дързостта да  разследва високите етажи на властта в държавата си и да разкрива корупционните сделки, които стават там. Нейните разследвания силно дискредитират корупцията в тази държавата. Исмаилова от няколко години е подложена на репресии. Срещу нея са приложени всички мерки, за да бъде накарана да се окаже от разследванията. Тя е била нееднократно заплашвана, срещу нея бяха организиран мръсни, клеветнически атаки чрез медии на тамошната олигархия, личният й живот беше нарушен, ограничавано й е участието в различни международни форуми, на които е канена. Хадиджа е трудно подвижна. Има лични проблеми. Сега се случи нещо безпрецедентно. Хадиджа е арестувана с постоянна мярка за неотклонение за това, че била подтикнала свой колега към самоубийство. Какъв е случаят? Септември месец някакъв журналист направил опит да се самоубие, но не успял и в разследването казал, че преди 7 години бил освободен от радиото, в което работи Хадиджа и това го накарало да направи неуспешен опит за самоубийство. Заради това тя е арестувана. В момента може да бъде изправена пред съд и да бъде осъдена на 7 години ефективен затвор, обясни той.

Според Йорданов целта е Хадиджа да бъде накарана да напусне страната.

Асен Йорданов заяви, че българските журналисти трябва да реагират на случилото се и ще бъде изпратена позиция до посолството на Азербайджан у нас. Копие от изявлението ще бъде изпратено и до президента Росен Плевнелиев и до българските евродепутати, които могат да повдигнат въпрос на по-високо институционално ниво. 

Подробности чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна