Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В НДК ухае на книги и звучи музика

БНР Новини
В НДК бе открито 42-то издание на Софийския международен панаир на книгата. На снимката: Президентът Росен Плевнелиев (в средата), Александру Опреан (вляво), държавен секретар на министерството на културата на Румъния, и Н.Пр. посланикът на Финландия у нас Харри Салми (вдясно).
Снимка: БТА

42-ят Софийски международен панаир на книгата и второто издание на Софийския международен литературен фестивал бяха открити днес с официална церемония в Мраморното фоайе на Националния дворец на културата. Президентът Росен Плевнелиев поздрави участниците, организаторите и гостите от чужбина и обърна специално внимание на състоянието на читалищата и библиотеките, както и на необходимостта да се възпитава у подрастващите любов към четенето: „Липсата на финансиране и невъзможността за осъвременяване на фондовете затрудняват безспорно работата на тези уникални български културни институции. Нужно е да променим тази тенденция”.
Приветствия поднесоха Алесандру Опрян, държавен секретар в Министерството на културата на Румъния, и Н.Пр. посланикът на Финландия у нас Харри Салми. Румъния като почетен гост на това издание на панаира се представя с богат национален щанд и тринайсет гостуващи творци – писатели, поети, музиканти. Скандинавските страни са тематичен център в програмата на литературния фестивал, който посреща редица изявени представители на културите на северните народи. В края на церемонията по откриването директорът на Националния дворец на културата Мирослав Боршош, след като поздрави гостите, съобщи новината, че до края на годината към НДК ще бъде открит Национален център за книгата.
Софийският духов оркестър с диригент Юлий Дамянов озвучи събитието с подбрани изпълнения.
Чуйте повече в звуковите файлове







Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна