Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Чирков: В Европа има 2 млрд. евро, осигурени за спешната ни помощ

проф. А. Чирков
Снимка: БГНЕС


Вече 29 години съм в България и по-рано такова нещо не съм изживявал или чул. Сега започна. Това показва, че това е един продукт на разграждане на някакво гражданско общество. 

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ проф. Александър Чирков по повод сигналите за нападение над лекари от „Спешна помощ“ . Според него, напрежението в обществото, причинено от примитивния капитализъм, който нарушава чувството за справедливост на хората, е основен фактор за зачестилите инциденти, но е необходима и реформа на спешната помощ. Чирков припомни, че още преди 25 години е предложил изграждането на такава здравна система, която да наблегне на спешните грижи.

Трябва да се замислят политиците какво правят, защо не изграждат тази система. Защо стоят 2 млрд. евро в Европа. Само преди няколко дена узнах от фирмите, които искат да построят тази система, че те стоят на наше разположение. Какво да направим ние? Колко пъти го дадохме? Дори по времето на Царя, той ни изпрати с цяла група в Брюксел и в Люксембург и бяха готови въобще цялото това безвъзмездно да се реализира, а не като заем да се даде.  При 55 модерни центъра, в които да служат подготвени във всяко отношение лекари. Така ние можем да запазим населението си.

Според Чирков адекватната заплата на лекарите трябва да е около 3 - 4 000 лв.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени