Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Илиев: Има фундаментална грешка в подхода на министър Москов

Заради изказванията на здравния министър Петър Москов, че в ромските махали екипи на Спешна помощ няма да влизат без охрана от ДПС поискаха оставката му и го обвиниха в ксенофобия. От партия ДРОМ, която има депутат от ДСП, заявиха, че ще предприемат съдебни действия срещу министър Москов. Илия Илиев, лидер на ДРОМ, уточни, че около това действие предстои обсъждане в парламентарната група. 

Ние сме притеснени от изказванията и действията на министър Москов. Те са нарушение и погазване на конституцията и държавността в България. Ние сме демократична държава, за което сме се борили повече от 45 години и сме чакали този момент. И изведнъж министър, демократ, да ни връща години назад. Не може здравеопазването за едни хора да е едно, а за други – друго. Това е противоконституционно. Наистина има такива случаи, но те не се случват само в ромските махали. Нека за тези случаи да се взимат бързи и адекватни мерки. Но ние смятаме, че не е работа на здравния министър да погазва правата на български граждани. Ние сме притеснени и от факта, че в здравеопазването има много проблеми за решаване – заплащането на лекарите, това, че 70 процента от българските млади доктори напускат страната, масовото източване на болниците, навлизането на фалшиви лекарства, малкото линейки. Това са наболели проблеми, наследени от години, и работата на един министър е да решава такива неща. Има фундаментална грешка в неговия подход и бихме искали с нашите действия да се опитаме да коригираме неговата настройка за работа. Не може, когато си облечен във власт, да подхождаш от страната на агресията и силата и да злоупотребяваш с това за сметка на беззащитния гражданин. 

По повод срещите, които ще има министър Москов с ромски лидери, Илиев обясни: 

Нямаме покана, нито мои познати и хора, които познаваме, нямам информация да са поканени. Според нас това е поредното ангажиране на вниманието на обществото, което води до безсмислени действия. Няма какво да се решава на подобни събирания. 

Илиев посъветва Москов да се обърне към медиатори, които са млади и образовани роми, които могат да бъдат полезни и да оказват съдействие там, където трябва. 

Интервюто на Силвия Великова с Илия Илиев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна