Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва проверка в училището в Дебелт


Мирен протест с искане за справедливост по случая с насиления Гошко се организира в Дебелт. Хората там ще направят жива верига в центъра на селото в 12 часа на обяд. Николай Димитров, един от организаторите на протеста, обясни, че протестът ще бъде насочен към отговорните институции, които трябва да започнат да си вършат работата.

В последните дни разговарях с много хора и се натъкнах на ужасни и грозни неща, случвали се години наред. Това са побоища, душене на деца. Надяваме се, че с шума, който се вдигна, отговорните институции да си свършат работата. 

Димитров разказа, че същото дете, което досега е сочено за насилник, е провесило дете през прозореца на училището и заяви, че са предали този сигнал и е започнала проверка от Агенцията за закрила на детето. 

Протестът ще бъде мирен, смятаме,че това е начинът и нашата идея беше да предизвикаме вниманието на институциите и да ги накараме да работят. Има уведомление, че някакво момче е насрочило също протест от 13 часа и са посочили маршрут, който стига до ромската махала. Аз ще им обясня, че това не е начинът

Нейля Мурад, началник отдел "Контрол по правата на детето" в Агенцията за защита на децата - Бургас, обясни, че започва проверка в училището в Дебелт.

Целта на тази проверка е да установи причините за случващото се насилие в училище. Когато станат известни сериозни случаи на инциденти с деца, обикновено се установява, че в предходен период някой е знаел, че има дете в риск. В повечето случаи се оказва,че информация не е подавана. В Агенцията не е постъпвала никаква информация за проблеми в училището в село Дебелт. 

Чуйте мненията от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна