Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кино сезонът на „Ковънт Гардън“ продължава с „Двамата Фоскари“ с Пласидо Доминго


След великолепното начало на Кино сезона 2014/2015 на Кралската опера в Лондон „Ковънт Гардън” с балета „Манон” на Кенет Макмилън, днес започват прожекциите на операта „Двамата Фоскари” на Верди с Пласидо Доминго, ученичката на Райна Кабаиванска Мария Агреста, Франческо Мели и Маурицио Мураро. Спектакълът ще бъде под диригентството на маестро Антонио Папано.


Представяме в България спектаклите на Кралската опера в Лондон „Ковънт Гардън” само 3 седмици след премиерата там. Те са с превод на български език /субтитри/. Също така преди спектакъла и в антракта можем да се „разходим“ из театъра, зад кулисите, да гледаме интервюта с изпълнителите и постановъчния екип – информация, която иначе по-трудно достига до българската публика. Това е много ценно за нас, организаторите, защото даваме по-различно преживяване на българския зрител! Тази година постановките са 11 – 7 оперни и 3 балетни спектакъла. Всички постановки могат да бъдат гледани във всички кина „Арена“ в страната – в София, Варна, Велико Търново, Плевен, Стара Загора и Смолян. Прожекциите са в сряда от 19 часа, събота от 18 часа и неделя от 16 часа. Билетите се пускат в продажба месец по-рано, т.е. при всяка прожекция може да се закупят билети за следващото заглавие. Подготвили сме и специални фен карти за 6 или 12 билета, които могат да се използват в рамките на целия сезон по преценка на зрителя,
каза Биляна Еленкова от екипа на организаторите на прожекциите.

В звуковия файл чуйте цялото интервю на Росица Кавалджиева с Биляна Еленкова в предаването за музикално-сценични изкуства на програма „Хоризонт“ „Каста дива“.

Прожекциите на операта „Двамата Фоскари” на Верди с Пласидо Доминго са на 10-и, 13-и и 14-и декември. През месец януари 2015 г. предстоят прожекциите от „Ковънт Гардън“ на „Любовен еликсир” на Доницети с участието на Виторио Григоло в ролята на Неморино. През февруари ще гледаме балета „Алиса в страната на чудесата” на Кристофър Уилдън. През март следва оперен спектакъл – „Андре Шение” на Джордано с Йонас Кауфман, Ева-Мария Вестброк и Желко Лучич, отново под диригентството на маестро Антонио Папано. През април излиза „Летящият холандец” на Вагнер под диригентството на Андрис Нелсонс с Брин Терфел в главната роля. През месец април ще се потопим отново в магията на балетното изкуство с „Лебедово езеро” на Чайковски, хореографията на Петипа. Всеки сезон Кралската опера „Ковънт Гардън” представя и по една съвременна опера, т.е. създадена след XIX век. Това ще бъде през месец май „Възход и падение на град Махагони” – блестящата сатира на консуматорското общество, направена от Бертолт Брехт и Курт Вайл. В спектакъла ще видим Ане Софи фон Отер. След балета „Зле опазеното момиче” на Фредерик Аштън през месец юни, юли месец ни очаква истински оперен празник – „Бохеми” на Пучини с Анна Нетребко и Йозеф Калея под диригентството на Дан Етингер. С шедьовъра на Росини „Вилхелм Тел” ще завърши кино сезона на „Ковънт Гардън” през август. В спектакъла под диригентството на Антонио Папано ще гледаме Джералд Финли, Джон Озбърн и Малин Бистрьом.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна