Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Квартет "Ланер" връща традицията на салонните концерти

"Ланер" квартет

Унгарският квартет "Ланер" ще изненада публиката с лека и танцувална класическа музика, която е далеч от рутинната, както твърдят самите музиканти. Концертът на ансамбъла на 11-и декември от 19.00 часа в зала 9 е част от Новогодишния музикален фестивал на НДК и цели да създаде близък контакт между публика и музиканти, да премахне усещането за разделение между тях. По време на събитието публиката ще се наслади на произведения от Йохан Щраус син и баща, Амилкаре Понкиели, както и на "бащата на валса" Йозеф Ланер, дал името на квартета.
Музикантите от "Ланер" имат практика няколко пъти в годината да организират събития с цел възраждане традицията на салонните концерти във Виена от 19-и век. Освен че са виенски възпитаници, унгарците залагат и на традиционния за австрийската столица състав на квартет с контрабас вместо виолончело. С цел да направят възможно най-доброто за публиката, музикантите изграждат своя репертоар внимателно, за да постигнат възможно най-високо качество.
Билети за концерта могат да бъдат закупени на билетните каси в НДК на цена от 30 лв.
Тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал започна на 7-и декември и ще продължи до 1-ви януари 2015-а г. В програмата му са включени над 15 интересни събития, сред които етно джаз концертът Sounds of Levante, галаконцерт в чест на Райна Кабаиванска, струнно трио "Фогл" и др. По традиция кулминация в празничната програма ще е концертът в първия ден на новата година в зала 1 от 18.30 часа. Неговата тема този път е "Духът на Франция".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна