Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Методи Андреев: Необходим е етичен кодекс на служителите в службите за сигурност

Снимка: БГНЕС


Необходимо е да се направи един етичен кодекс на служителите в службите за сигурност на България. Това заяви в предаването „Нещо повече“ депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. По думите му, в този кодекс трябва да е разписано ясно какви морални и професионални качества трябва да имат тези хора, какви контакти могат да поддържат.

При нас обикновено хора, които са били шефове на служби, отиват в някакви частни структури. Обикновено ги вземат частни структури, които са били най-вероятно обект на разработки в някои предишни месеци или години на самата служба. Това е объркано като поведение и като политика на службите. Според мен случаят с Петко Сертов е точно такъв. И това още един път показва колко немодерно и несъвременно е разбирането за службите, пазещи националната ни сигурност.

Андреев коментира: Има няколко неща, които ако са така, би трябвало да направят впечатление на съответните служби. Примерно – колко пъти като излизате от вкъщи, взимате международния паспорт. Аз го вземам само като отивам в чужбина. Като излизате с международен паспорт, е нормално да изтеглите някакви пари. В случая е имало точно такъв момент. Лансираното – че е имал лични проблеми – може да е имал, аз не го познавам, но в случая те не са определящите. Така не постъпва отговорен човек. В крайна сметка, Петко Сертов не е тийнейджър, който е решил да избяга от вкъщи. Това е улегнал човек, който притежава действително много тежка информация за различни сектори.

Сега са недоволни ДАНС от това, че се изменя законът. ДАНС е призвана да пази националната сигурност на държавата. Така трябва да бъде в една нормална държава. Аз питам – ДАНС в последната година и няколко месеца колко пъти защити националната ни сигурност, запита Андреев и припомни случаите с Христо Бисеров и КТБ.

Тогава защо българският данъкоплатец е длъжен да плаща заплатите на тези хора, които са значително по-високи от тези в МВР?

Андреев направи връзка между изчезването на Сертов с евентуална руска намеса. Той подчерта, че на територията на страната се води геополитическа битка, визирайки енергийната зависимост на България.

Това съмнение въобще не бива да бъде изключвано. Още повече, г-н Сертов изчезна буквално след като стана ясно колко безсмислен е договорът за „Южен поток“, колко лош за България е и колко е обиден за нашата държава.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна