Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надзиратели от Бобов дол протестираха заради заплащането в системата на МВР

| обновено на 12.12.14 в 12:35
Снимка: БТА
След като стана ясно, че не се предвижда повишение на заплатите през 2015-а година, служителите на затворите излязоха на тих протест. Днес пред Бобовдолския затвор протестираха надзирателите. Те се оплакаха, че не получават пари за нощните дежурства и за празниците. Протестираха също техни колеги от затворническото общежитие в село Самораново и от охраната на арестите в Кюстендил и Дупница.

Близо 40 надзиратели днес сутринта излязоха пред Бобовдолския затвор в знак на протест. Служителите на затворите протестират за ниските заплати. Половин година надзирателите чакат минимално повишение, гарантирано с промени в закона, според които заплащането на охранителите в затворите трябва да бъде като на другите служители в система "Сигурност" на МВР, заяви Георги Стоянов, който е в Управителния съвет на Синдикатите на служителите на затворите в България.

Надзирателите в България имат едно-единствено искане спазване на Закона за МВР. Надзирателите са с най-ниските заплати, не се заплаща нощният труд, не се заплаща времето на разположение, не се заплаща работата в празнични дни.
Синдикатът и ние като служители имаме само два основни начина за действие, единият е протести и другото е завеждане на дела в съда, каза още Стоянов.

Надзирателите остават с най-ниски заплати въпреки закона, защото Министерството на правосъдието нямало пари за индексиране. Понеделник на протест ще излязат и служителите в Ловешкия затвор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна