Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиотеатърът представя приказки на Андерсен

БНР Новини
Илюстрация: Theo van Hoytemа

Още непосредствено след публикуването си на 11 ноември 1843 г. в Копенхаген, приказката „Грозното патенце” на Ханс Кристиан Андерсен получава възторжени отзиви от критиката. Първият тираж от 850 книжки „се разпродава като топли сладкиши”, според израза на самия поет.
Приказката е смятана за стопроцентово създание на Андерсен, без да са използвани някакви фолклорни или литературни първообрази.
Андерсен замисля историята за грозното патенце сред красотата на природата в Снимказамъка Bregentved (на снимката вляво) и й посвещава около година работа. Първоначално я е озаглавил „Младите лебеди”, но за да не провали елемента на изненада от финалната трансформация на главния герой, променя това заглавие на „Грозното патенце”. По-късно споделя, че тази история е отражение на собствения му живот и даже на въпроса на критика Георг Брандес дали би написал своя автобиография, Андерсен отговаря, че вече я е написал и това е „Грозното патенце”.

Постановката на Радиотеатъра е от 2006 година с режисьор Мария Нанчева. Участват: Венета Зюмбюлева, Люба Алексиева, Светослав Добрев, Даниела Йорданова, Тодор Димитров, Рут Рафаилова и Мариета Петрова.   

20 декември, от 7.15 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени