Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Къщата в Пуерто” – паметта на Европа

Част от корицата на книгата
Романът „Къщата в Пуерто” е възможност за българските читатели да се запознаят с една ярка европейска писателка, за която със сигурност ще чуваме и в бъдеще. Става дума за Гордана Чирянич – съвременната сръбска писателка, поетеса и преводачка от английски и испански език.
Тя е автор на стихосбирките: „Лунна трева”, „Горчива вода”, „Мадоната със седемте гряха”, „Пред вратата на воденицата”. През 2010 година с най-престижната сръбска литературна награда НИН е удостоен последният й роман – „Това, което винаги желаеш”. Още с дебютния си роман Гордана Чирянич „Предпоследно пътуване” печели наградата „Женско перо”.
„Къщата в Пуерто” е автобиографичен роман, написан от Гордана Чирянич преди почти десетилетие. Премиерата му на български език върна авторката към времето на създаване на творбата. Пишех „Къщата…” не като роман, а като Книгата с главна буква в живота ми. И въпреки, че другите ми книги са получавали награди – тази остана с особено място в личната ми творческа биография – сподели пред почитателите си, дошли на срещата с нея в книжарница „Хеликон”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна