Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остават разногласията и в последния ден от конференцията на ООН за климатичните промени

Снимка: ЕПА/БГНЕС
И в последния ден от конференцията на ООН за климатичните промени, провеждаща се в Лима, продължават да се открояват различията между 195-те страни, участващи във форума.

Си Ен Ен отбелязва, че разногласията са заплаха за постигането на напредък, а Евронюз посочва, че е възможно разговорите да продължат и утре поради нуждата от изготвяне на общ заключителен документ от срещата.

Американският държавен секретар Джон Кери предупреди, че светът "все още се движи към трагедия" и подчерта, че постигането на споразумение за справяне с промените в климата "не е избор, а спешна необходимост".

Известни са ми дебатите за това кой какво трябва да направи, както и колко трудни и сложни са те. Ако не беше трудно, проблемът щеше да е решен преди много време. Факт е обаче, че ние просто нямаме време да седим и да спорим чия е отговорността да се действа. Много просто е, хора, отговорността е на всички, посочи Кери.

Той подкрепи схващането на много от развитите държави, сред които и Съединените щати, че трябва да бъде променен начинът на класификация от ООН, според който богатите страни трябва да намаляват емисиите си на вредни газове, докато бедните нямат това задължение.

Целта на провеждащата се в перуанската столица среща е да бъде обсъдена рамката на глобалния договор за климатичните промени, който трябва да бъде финализиран до края на 2015-а година в Париж.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна