Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рената Тебалди – ангелският глас

На 11 май 1946 година музикалният свят чува едно име, което дълго ще помни. Рената Тебалди тогава е на 24. Покорява всички от раз.
И то не къде да е, а в „Ла Скала”. На концерт по повод откриването на възстановения след войната театър. Изборът на певците е поверен на Артуро Тосканини. Щом чул Рената, маестрото възкликнал: „Та това е ангелски глас!” С безпогрешната си интуиция пръв съзира качествата на бъдещата оперна дива. Уникални вокални качества: рядко срещано по сила и красота лирико-драматично сопрано. Безукорна техника, с която преодолява с лекота най-виртуозните епизоди. Гъвкавост, удивителна музикалност, фантастични отблясъци, мекота, нежност – глас чудо! La divina Renata я наричали милионите фенове по света. А тя наистина била прелестна: с блестящи сини очи, тъмни коси и красиво лице, отразили цялото благородство и възвишеност на душата й.
Тосканини подава ръка на Рената Тебалди и тя уверено изкачва стъпалата до трона като Primadonna assoluta. В театрите на Милано, Рим, Неапол, Венеция, Лондон... Най-силните й роли са в опери на Верди и Пучини.
В средата на 50-те години Рената Тебалди напуска трупата на „Ла Скала”, тъй като кралският жезъл вече е в ръцете на Калас. Покорява Метрополитън, Ню Йорк, като Дездемона през 1955 г., а няколко години по-късно отново я посрещат в „Ла Скала” с 40 минутни оглушителни аплаузи. Впрочем прословутото съперничество между Тебалди и Калас периодично се подгрява от медиите и жадната за зрелища публика. И така до 16 септември 1968 година. На спектакъл на „Адриана Лекуврьор” в Миланската скала. Мария Калас лично отива в гримьорната на своята съперница и недвусмислено засвидетелства възхищението си от изумителното преобразяване на Тебалди в операта на Чилеа. Това по всеобщо мнение е едно от върховите постижения на великата певица.
„Гласът на Тебалди сякаш гали ухото, изпълнен с всевъзможни оттенъци. Те отразяват всяка промяна в характера на нейната героиня. Сила и красота, обаяние и искрящ звук, психологически усет, достойни за истинска театрална актриса – всичко това откриваме в превъплъщението на Рената Тебалди”, пишат в италианския печат.
Ще имате удоволствието сами да се уверите в истинността на казаното, наслаждавайки се на нейното изпълнение в операта „Адриана Лекуврьор” на Франческо Чилеа.
В главната роля – Рената Тебалди. Партнират й Марио дел Монако, Джулиета Симионато, Джулио Фиораванти , Силвио Майоника, хорът и оркестърът на Римската академия „Санта Чечилия”. На диригентския пулт – Франко Капуана. Запис за фирмата „Дека” от 1961 година.

Съдържание на операта „Адриана Лекуврьор”

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна