Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждани протестират в София срещу несправедливостта на банките

Ангел Славчев
Снимка: БГНЕС

Граждански протест срещу несправедливата политиката на банките и частните съдебни изпълнители към техните клиенти организират четири неправителствени организации днес от 12 ч. пред Народното събрание. Протестът, освен в София, ще се състои в още 14 града, съобщи  Ангел Славчев, представител на "Граждански контрол".

Като гражданска организация се борим вече повече от година и половина за отмяна на несправедливите регламенти, които са залегнали в нашето законодателство, довели до финансова катастрофа на стотици фирми и стотици хиляди български граждани. Не сме срещу това да има банки, но се противопоставяме на неравнопоставеността между банка и клиент. Противопоставяме се срещу законите, разписани в българското законодателство, даващи право на тези институции да си правят каквото пожелаят с клиентите, без значение, дали са им скъпи или не.

Комитетът от четири неправителствени организации настоява за незабавен мораториум върху всички изпълнителни дела по реда на член 417 от Гражданско-процесуалния кодекс и за неговата отмяна. Този член от закона позволява длъжниците да бъдат съдени в тяхно отсъствие. От текста се възползват най-вече банките, защото той им дава възможност да предизвикат дело, а после да се установява дали този, срещу когото е заведено делото, наистина е длъжник, коментират организатортие.  Другите им искания са за Закон за фалит на физическите лица, финансов омбудсман и специализиран орган за финансов контрол, извън БНБ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна