Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вл. Чуков: Все още е много рано да се каже дали похитителят в Сидни е свързан с "Ислямска държава"

Снимка: БГНЕС

Все още е много рано да се каже дали похитителят в Сидни е свързан организационно с "Ислямска държава", но според мен външните белези говорят, че става въпрос за симпатизант на терористичната групировка, много силно мотивиран, каза арабистът Владимир Чуков в интервю за предаването "12+3".

Това, което изтича като информация, говори за слаба тактическа и военна подготовка. Той е въоръжен с ловджийска пушка и не разполага с оригиналното знаме на "Ислямска държава". Очевидно е, че по-скоро има желание, отколкото възможности, и това ме кара да си обясня желанието на полицията да свърши разправата с него по мирен начин, добави той.

Инцидентът показва много неприятни неща за самата Австралия. Това не е първият случай, в който държавата на зеления континент е тясно свързана със събитията от световния джихад. Австралийци се бият в Ирак, в Сомалия, т.е. те са част от джихадизма и трябва да кажем, че австралийското общество трябва да предложи алтернативи на тази част от своето общество – ислямска и арабска, която се оставя да бъдат прихванати от световните терористични организации. Тази история е свързана и с това, което се случи през септември тази година. Тогава австралийската полиция предприе много широкомащабна операция, тъй като е получила информация, че привърженици на "Ислямска държава" са готвили много сериозна провокация – да бъде заклан австралийски гражданин на улицата на Сидни, след което  да бъде увит в знамето на "Ислямска държава". В следствие на тази операция са задържани 15 души, от които едно лице е с повдигнати обвинения, обясни арабистът.

По думите на Чуков, кафенето със заложниците се намира в сърцето на града и е на 20-30 метра от местния парламент, наоколо има много банки и корпорации: Тази клиентела, която обикновено е в това кафене, е елитна. Очевидно мерките за сигурност са били занижени.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна