Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Калпакчиев: Софтуерът за разпределение на делата ще бъде сменен

Снимка: Дневник

Софтуерът за случайно разпределение на делата ще бъде сменен, обяви в предаването "Преди всички" Калин Калпакчиев от Висшия съдебен съвет. Той оцени като полезна дискусията от последните седмици за проблемите и необходимите промени в съдебната система. Разговорът за това дали институциите си вършат работата, е част от плуралистичния дебат, а не подкопава устоите на държавата, коментира членът на ВСС.

Калпакчиев смята, че общественото внимание върху съдебната система е положително, защото ѝ дава възможност да реши проблеми, които отдавна стоят пред нея – във връзка с по-доброто функциониране, така че да създава усещане за стабилност и да дава на хората удовлетвореност и справедливост. Случайното разпределение на делата фокусира поради едни или други скандали центъра на вниманието на медиите, на гражданите, на съдиите. В много държави, в които доверието в правосъдието е наистина въпрос на традиция и е установено от векове, нямат проблеми със случайното разпределение на делата. Проблемът със случайното разпределение на делата касае доверието в съдебната система, доверието в онези магистрати, които разпределят делата.

Софтуерът за разпределение на делата ще бъде сменен, категоричен беше Калпакчиев:

За това, че системата, софтуерът, който сега всички почти се обединихме, че е компрометиран. Това беше известно още преди около две години. Важното е, мисля, че няма да има отстъпление от това, че софтуерът ще бъде сменен. Тук, може би, е важно да се каже, че точно в тези две седмици опитът за конспиративни теории, за истеризиране на обстановката, абсолютно не е полезен, защото спомага за замъгляване, а не за изясняване. 

Калпакчиев се обяви за продължаване на процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд, независимо дали кандидатът ще е само един . Утре Висшият съдебен съвет ще проведе извънредно заседание, тогава  изтича и допълнително отпуснатият седемдневен срок от ВСС по процедурата за избор. Единият от кандидатите, Лозан Панов, се оттегли, след като беше блъснат от автомобил.

Най-искрено желая на колегата Лозан Панов да се възстанови, но, с оглед на конкретните обстоятелства, преценихме, че трябва да му бъде дадена възможност, с оглед конкретните факти на неговото здравословно състояние, да може да размисли по-дълъг период. Факт е, че в утрешния ден ние трябва да решим какво правим с процедурата. Аз смятам, че процедурата трябва да продължи естествения си ход, независимо дали ще остане един кандидат или двама. В никакъв случай това не означава, че, ако остане един кандидат, процедурата ще се компрометира.

В предаването бяха излъчени коментари на д-р Матю Клайман, д-р Браян Остром, главни консултанти в областта на съдебните изследвания от Националния център на щатските съдилища, които обясниха как работи системата за разпределение в САЩ. 


Интервюто на Силвия Великова с Калин Калпакчиев може да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени