Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пешеходен надлез над бул. "Ив. Гешов" ще отнеме 6 часа годишно на редовно пресичащите

Днес в район "Красно село" е общественото обсъждане на заповедта на изграждане на такова съоръжение срещу болница "Иван Рилски"

Пешеходците предпочитат да изчакат на светофара, отколкото да се качкват на т.нар. пасарелка
Снимка: БГНЕС
Днес от 17:30 в Община "Красно село", на втория етаж,  ще се състои обществено обсъждане на плановете на Столична Община за премахването на пешеходния светофар на бул. „Иван Гешов“ в София и заместването му с 6 метров пешеходен надлез. (обявлението на главния архитект на района Николай Каменов във връзка със заповедта кмета можете да видите тук).

По този повод от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт (ГИОРТ) са изпратили жалби до представителството на Европейската комисия в София, кметът Йорданка Фандъкова и Комисията за защита от дискриминация. Според тях строежа на пешеходен надлез пред входа на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“ представлява открита дискриминация към пешеходците, които са равноправни участници в движението; потвърждава антипешеходната политика на Столичната община; охраната и поддръжката на такова съоръжение е прекалено скъпа и спестява време само на автомобилите, а забавя всички пешеходци и хората с двигателни проблеми.

Чуйте мнението на координатора на ГИОРТ Веселин Кирев, както и коментара на жалбата от Кристиан Димитров, началник на отдел „Изграждане и ремонт на пътната инфраструктура“ в дирекция „Транспортна инфраструктура“ на Столичната община.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени