Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според ЕЦБ сривът на рублата няма да окаже съществено влияние върху европейските банки

Шефът на Европейския банков надзор в ЕЦБ Даниел Нуи заяви днес, че дълбокият спад на руската рубла няма да предизвика трудности за европейските банки, тъй като те имат ограничи експозиции в руски компании.

Ние смятаме, че пазарите ще останат доста нервни няколко дни или дори няколко седмици, така че Европейският банков надзор ще следи внимателно това, което се случва, заяви Нуи за френското радио Inter.

Но ние смятаме, че експозициите на европейските банки в руски компании е величина, която няма причини да предизвика трудности и проблеми, допълни председателят на Надзорния съвет на Единния надзорен механизъм (SSM).

Коментарите на Даниел Нуи са факт след вчерашната драматична обезценка на руската валута с над 20% до рекордни дъна спрямо долара и еврото съответно към нива от 80 и от 100 рубли въпреки агресивното повишение на основната лихва на Руската централна банка с 650 базисни пункта до ниво от 17%.

При старта на днешната търговия в Москва рублата падна с нови над 5%, преди обаче да парира поредните си загуби след слухове за интервенция на Централна банка на Русия (за около 200 млн. долара) и след изявление на Министерството на финансите, че то започва да продава своите неизползвани валутни запаси и смята, че рублата е подценена.

На този етап финансовото министерство не посочи какви валути ще продава и точно в какъв размер, но това изявление доведе до рязко поскъпване на рублата. Сега руската валута поскъпва със 7% спрямо долара към 63,20 рубли, след като в началото на търговията падна до ниво от 72,40 рубли. В същото време еврото се понижава с 3,8% към 82,24 рубли от връх в началото на търговията около 88,77 рубли.

Междувременно РЦБ обяви, че в понеделник е продала 1,961 млрд. долара в опит да ограничи срива на рублата. Това означава, че само в рамките на настоящата година банката е изхарчила повече от 80 млрд. долара от своите валутни резерви, но въпреки това рублата се обезцени с близо 50% спрямо еврото и долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени