Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Адемов: ДПС не би подкрепило промените в пенсионното осигуряване, ако става въпрос за национализация

Снимка: БГНЕС

Официалната позиция на ДПС е, че подкрепя промените в пенсионното осигуряване, каза председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов в интервю за предаването „12+3“.

Първият вариант на обявяване на тези промени звучеше като унгарския вариант за национализация, а ние от ДПС сме категорично против каквато и да е национализация. В момента, в който се запознахме с текстовете, а това стана във вторник, тогава вече позицията се промени. За нас правото да избираш е изключителна ценност, от която ние в политически план няма как да отстъпим, каза Адемов.

Той обясни и какво означават промените при избора на частен пенсионен фонд:

Подкрепяме правото на избор, защото до момента всеки имаше право да избере частен пенсионен фонд, в който да постъпват неговите 5% от осигурителната вноска, т.е. имаш право на избор. Но 50% от българските граждани към този момент не се възползват от това си право на избор и има служебно разпределение в съответните фондове. От друга страна частните пенсионни дружества имат възможност да информират своите осигурени български граждани за това какви средства постъпват в техните индивидуални партиди, какви са инвестиционните намерения и реализираните инвестиционни проекти на частните пенсионни фондове и каква е доходността. Всеки има право да променя един фонд с друг фонд, но това е свързано с определена такса. Сегашната промяна  предвижда тези, които сега стартират осигурителния си път в рамките на една година имат право да изберат в кой фонд да се осигуряват и след изтичане на тази година, ако не са избрали фонд, това означава, че техните пари отиват в НОИ, в бюджета на ДОО. Тук възниква един много сериозен и съществен въпрос, който малко се коментира, и това е информираното съгласие, т.е. лицето трябва да бъде достатъчно информирано.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна