Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Д. Йончев: Българските управници не трябва да се вживяват прекалено като борци срещу „Ислямска държава“


Все още сме в периферията на мюсюлманския свят на „Ислямска държава“, каза специалистът по национална сигурност проф. Димитър Йончев в интервю за предаването „12+3“.

Представете си, че Господ беше направил презентация пред американския президент, когато предстоеше навлизането на Коалиция на желаещите в Ирак и му беше казал, че след 6 години ще има съборен търговски център, след това ще има атентати в Мадрид и Лондон, след това ще имате „Ислямска държава“ – готови ли сте да влезете вътре. Понеже Господ не се занимава с тези неща, има анализатори. Аз съм много разтревожен в един свят, в който никой не мисли за последствията. Не може да се гази между култури и цивилизации, защото сегашният глобален свят напряга локалното и тези реакции няма как да се избегнат, ако продължаваме така с кални ботуши да влизаме навсякъде, където не сме поканени. Много е сложна тази ситуация. Ние берем плодовете на неразумни действия вече от последните 15 години, обясни той.

По отношение на задържаните вчера от ДАНС трима, членуващи в „Ислямска държава“, проф. Йончев коментира: Вече ги залавяме, защото миналата година не ги залавяхме. Те помагаха в борбата срещу Асад. Трябва да ги залавяме и то по силата на международните си договорености без да правим много големи демонстрации на антиислямизъм и да се правим на по-големи светци от папата. Това не е нашата война. Ние трябва да бъдем равновесни. Ние живеем заедно с мюсюлмани.

България трябва да проумее поне едно нещо – да не се вживяваме прекалено като борци срещу „Ислямска държава“. Не е това, което притеснява ежедневието ни, да не каним вълка да влиза в кошарата. Не ни трябват толкова много приказки по този въпрос. Ние имаме проблеми с битовата престъпност, с правилата по пътя, с образованието. Ние сме пълни с проблеми. Не ни е проблем „Ислямска държава“. Това, че светът говори този език е, защото той има своите интереси. Нашите интереси не съвпадат винаги с тях, каза още проф. Йончев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна