Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ възобновяват дипломатическите си отношения с Куба

| обновено на 18.12.14 в 11:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Съединените щати възобновяват дипломатическите си отношения с Куба и поемат нов подход в политиката си спрямо комунистическата страна. Стъпката е резултат от тайни преговори, които са се провеждали в изминалите 18 месеца в Канада и Ватикана. Пряк посредник на срещите е бил папа Франциск. Новината беше съобщена, след като Куба освободи американския гражданин Алан Грос - агент на разузнаването, който е бил в кубински затвор в продължение на 20 години, както и 50 политически затворници. От своя страна Съединените щати са освободили трима кубински агенти.

Историческата промяна беше съобщена едновременно от президентите на Америка и Куба. Във Вашингтон Барак Обама наблегна, че новият епизод цели да заличи последните следи от Студената война и да подобри живота на кубинците:

С тези промени ние възнамеряваме да създадем повече възможности за американците и кубинците и да отворим нова глава за страните на американския континент.

Обама поясни, че промяната се налага заради неработещия остарял подход на изолация, който в изминалия половин век не е помогнал за демокрацията в Куба. Той обяви планове за отваряне на посолство в Хавана, олекотяване на режима на пътуване, представяне на нови търговски отношения и намаляване ефекта от наложеното със закон ембарго. Освен това се очаква Куба да бъде премахната от списъка на държавите, които подкрепят тероризма.

Колегата на Обама Раул Кастро приветства новината, но призова Вашингтон да вдигне ембаргото над страната му.

В същото време някои конгресмени приеха негативно действията на президента. Републиканецът Марко Рубио, който е с кубинско потекло, коментира:

Този президент е най-лошият преговарящ на Белия дом, за когото се сещам. Той общо взето дава на кубинското правителство всичко, което то е поискало. В замяна не е получил никакви уверения за никакъв напредък в сферата на демокрацията и свободата.

На опонентите си Барак Обама отговори, че споменатите ценности не могат да продължат да се прокарват по начин, който в изминалите 50 години се е оказал неефективен.

Новината за възстановяването на дипломатическите отношения между Съединените щати и Куба беше посрещната с ентусиазъм в Европа и Америка.

Папа Франциск, който беше един от радетелите за това сближаване, приветства решението и го определи като историческо. Европейският съюз също посрещна решението с оптимизъм.

Според ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини споразумението между Вашингтон и Хавана е победа на диалога над конфронтацията. Тя го определи като "исторически поврат".

Канада, която от юни 2013-а година е домакин на разговорите между Съединените щати и Куба, също поздрави двете правителства. Дори един от най-острите критици на Вашингтон - венецуелският президент Николас Мадуро - поздрави Обама и определи решението като смело и необходимо за историята.

В самата Куба мнозина бяха развълнувани: Много е вълнуващо. Очаквах го. Много исках един ден това да стане, отношенията да се възстановят, да имаме ново начало за нашата страна, за нашия народ, да няма толкова много война, толкова много враждебност, думи на кубинка.

Най-остри реакции на неодобрение дойдоха от самите Съединени щати, където сенаторите-републиканци Джон Маккейн и Линдзи Греъм порицаха плана на президента Обама да смекчи ограниченията спрямо Куба.

В обща декларация двамата заявяват, че Америка е в упадък и отстъпление от ценностите, които защитава.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени