Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха промените в Закона за МВР

| обновено на 18.12.14 в 14:33
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие Закона за МВР след над четиричасови дебати. 128 депутати гласуваха "за", 56 "против", един се въздържа. Промените подкрепиха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и ББЦ. "Против" гласуваха от БСП лява България, ДПС, а един депутат от "Атака" гласува също против.

Промените се отнасят за изваждането на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" от Държавната агенция за национална сигурност и връщането й в системата на Министерството на вътрешните работи. С промените, внесени от Цветан Цветанов, се връщат и правомощия на президента да назначава със своя указ председателя на ДАНС и главния секретар на МВР по предложение на Министерския съвет.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов аргументира връщането на ГДБОП в МВР с това, че международните ни партньори дават добра оценка за работата на дирекцията и изчисли финансовия недостиг за няколко години назад: 
2011 година дефицита в бюджета на МВР беше 13 милиона, 2012 година този дефицит е седем милиона, а 2013 година и сега 2014 година дефицитът беше стигнал до 210 милиона. Кой модел е по-добрият, модела "Цветанов" или модела, с който вие възвърнахте престъпността и вие да бъдете в нейна услуга.

Промените предвиждат да бъде отменен възприетият принцип на финансова обвързаност при осигуряване и прилагане на специални разузнавателни средства. Заложено е и да отпадне текстът, според който осигуряването и прилагането на СРС за всеки конкретен случай се плаща от органа, заявил искане за тяхното използване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна