Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлий Георгиев: Да не се прибързва с промените в Закона за МВР

Снимка: БГНЕС



Не съм окуражен от начина, по който протекоха дебатите по промените в Закона за МВР. Струва ми се, че отново ще има конфликти, отново ще има скандали, свързани с приемането на новото законодателство. Това не е приятно, 25 години продължава. Струва ми се, че трябва да се сложи край на този подход, на това отношение към законодателството, свързано с националната сигурност и опазването на обществения ред. Това коментира в предаването „12+3“ експертът по национална сигурност Юлий Георгиев – бивш директор на Национална служба „Сигурност“.

Според нас трябваше да се започнат промените с основния закон – устройствения закон на системата за сигурност. Когато се строи една къща, се започва от основите, а не от стените и стаите. Промени са необходими и в МВР, и в ДАНС, и в останалите институции, но те трябва да бъдат направени много внимателно и след задълбочен анализ. В случая ми се струва, че не се подхожда така. Трябва да се подходи по съвсем друг начин. Настояваме да не се прибързва с промените, да се подредят приоритетите, да се започне с основния закон на системата, след това да се върви към новите функционални закони и промените, измененията, допълненията във функционалните закони, касаещи ДАНС и МВР. Такъв ред трябваше да има и той е с най-малък конфликтен заряд. Трябва да се научат политическите сили в парламента да постигат консенсус, да постигат разбирателство по тези въпроси, а не да се разправят непрекъснато.

Връщането на ГДБОП в МВР не е панацея, категоричен бе Георгиев. Той припомни скандалите около службата, когато тя е била в МВР:

Въпрос, който възниква и не получава отговор – няма ли да има повторение на тези деформации? Друг въпрос – как стоят нещата сега в ДАНС, има ли там такива инциденти или не. Трябва да се направи анализ и да се преценят нещата малко по-задълбочено.

Приема се, според нас неоснователно, че това връщане е елементарно, механично действие. Казва им се на хората – тръгвайте към МВР и те тръгват. Не се взема предвид един такъв факт, че преминалите в ДАНС служители от ГДБОП бяха разпръснати в различни структурни звена на агенцията. Изваждането им сега при всички случаи ще предизвика сътресения в работата на тези звена. Трябва да се има предвид, че хората вече се адаптираха към спецификата на службата и вече постигат добри резултати. Да не стане така, че да разрушим една готова изградена къща, за да построим колиба.

Георгиев е категоричен, че трябва да се сондира и зачете мнението на обикновените служители: Служителите трябва да почувстват, че за тях някой мисли и се грижи за тях и ги защитава, не само с празни декларации, а с отношение.

Според него остава усещането, че промените се извършват с цел да бъдат сменени хора на ключови позиции.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени