Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: България никога не е имала контрол над "Южен поток"

България никога не е имала контрол над проекта "Южен поток". Това заяви в предаването "12+3" Руслан Стефанов, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията.

България никога не е била партньор по него в смисъла на думата – взаимно разбирателство, взаимно изгодно сътрудничество. Това винаги е бил един руски стратегически проект, по който така или иначе Русия не пожела да постигне договореност с ЕС и в частност с отделните страни - членки, а предпочете да води една политика на политически натиск върху страните, през които ще мине съответната тръба, с желанието да получи възможно най-много отстъпки и съответно да задължи Европа да приеме тази тръба, без очевидно да има такова желание в ЕС. Това беше големият въпрос за България – при условие че не контролираме нито един от параметрите на тази тръба, защо България иска да участва с 50% в този проект. Ако не беше това участие с 50%, аз съм сигурен, че сега нямаше да си задаваме този въпрос и да се чудим. За България проблемът е, че ние сме се задължили с пари като равностоен партньор – 50 на 50%, без да сме такъв.

Стефанов подчерта, че до момента няма желание от страна на Русия за преговори с ЕК или с някой от партньорите от страните - членки.

Каквото и да каже ЕК, в крайна сметка това, което имаме в момента, е едно натрупване на множество негативни фактори или рискове, които се реализираха. Не беше България тази, която започна авантюрата в Крим или Източна Украйна, която доведе до допълнително изостряне на отношенията с ЕК. Този диалог вече за "Южен поток" става жертва, става част от един по-широк диалог, който е за Украйна. Другото нещо, в което попада, е сериозно спадналите цени на петрола, което води и до спад в цените на газа. Това променя всички инвестиционни проекти.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна