Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Сметната палата Лидия Руменова очаква да бъде сменена

Снимка: БГНЕС


В първите работни дни на Народното събрание след празниците ще започне работа по Закона за Сметната палата, защото той е много спешен, много бързо трябва да бъде овладян органът. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Лидия Руменова – председател на Сметната палата. Тя очаква и тогава да бъде сменена като председател на институцията.

Бързането на водещата политическа сила и присъдружните й организации е изключително голямо. Трябва просто за нула време да се премахне този орган, за да може да бъде заменен с един определено недействащ модел, защото ние имаме доста данни, че не е действал този модел. Три години и половина работи и доказа невъзможност да се справи със задачата.

Това, което се направи предишния път през пролетта, беше, че всъщност Сметната палата се възстанови в конституционно съобразния си вид, каза Руменова. По думите й има и притеснение сред колегите й от предстоящите промени.

Руменова, която е била съветник на Сергей Станишев, подчерта: Съветническата длъжност е експертна. Аз винаги съм била експерт. Била съм юридически съветник. Не виждам нищо лошо. Била съм и член на тази палата преди. Това, че се твърди, че съм политическо назначение, е доста удобно, но аз никога през целия си живот не съм била член на нито една партия и сега това няма как да се случи.

Руменова обяви, че докладът за Община Ботевград е изпратен на прокуратурата заради проблеми с таксата за битови отпадъци.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна