Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Диана Йорданова: Няма повод за притеснение за промените в пенсионното осигуряване

Мартин Димитров: Промените в пенсионното осигуряване са скандални

Снимка: Радио Видин

Нито един текст не е закован, така че да не може да бъде променян по принцип, така че въпрос на дебат и виждане са промените в текстовете за пенсионното осигуряване, каза заместник-председателят на комисията по бюджет и финанси към НС Диана Йорданова в интервю за предаването "Преди всички".

Нашето виждане, когато сме внасяли тези текстове, е в това, че на практика в системата на ДОО на НОИ няма индивидуални партиди на всеки един от нас. Как ще бъде направено това и дали ще бъде направено, е въпрос на дебат. Относно критиките, които отправя г-н Димитров, бих могла да кажа, че ние не правим отстъпление по нито една точка, а напротив. Това, което сме коментирали, по което се работи повече от месец – действително една сериозна промяна, реформа на пенсионната система, която ще бъде подложена на широко обществено обсъждане, защото нашата идея и цел е максимално широка подкрепа в парламента от всички представени политически сили, така че моделът, който ще изберем сега, да не важи за една-две години, а да бъде дългосрочен модел, който всяко едно следващо правителство да спазва, обясни тя.

Йорданова посочи, че в последните дни политици от Реформаторския блок са коментирали текстовете на закона, без да си ги прочели: Вчера на бюджетна комисия за родените след 31-ви декември 1959-а година правото на избор се предполага, че някога сме го направили задължително. Текстът, който се предлага в момента, е следният: "Родените след 31-ви декември 1959-а година имат право да изберат как и къде да се осигуряват", т.е. през целия си живот до пенсионна възраст ние можем да продължим да се осигуряваме, както е сега, и една година преди да се пенсионира, човек може да направи своя избор, да прецени къде ще му бъде по-изгодно. Така че въобще не стои въпрос за една година и един месец, а става въпрос за следното – единствено тези млади хора, които тепърва през 2015-а година ще започнат работа, трябва в едногодишен срок да направят своя избор и да преценят дали желаят част от тяхната вноска да постъпва в частен фонд, или да си остане изцяло в НОИ.

Според Йорданова пенсионните фондове трябва промотират своите условия.

Мартин Димитров от Реформаторския блок посочи, че текстовете за промяна в пенсионното осигуряване са скандални: ГЕРБ като обяви, че до края на месец март ще се обсъждат промените в пенсионната система, беше логично и този текст, заедно с останалите като увеличаване на пенсионната възраст и т.н., да подлежи на това обсъждане до края на март. Сега се получава така, че всички останали текстове се отлагат за тогава, а текстовете, които касаят частните пенсионни фондове, без дори да са минали две четения, се предлагат сега. Една такава позиция е крайно неубедителна.

Според Димитров обаче предложението за промяната в пенсионното осигуряване няма да бъде подложено на широко обществено обсъждане. По думите с промяната в Закона няма да се гарантира и свободен избор на гражданите по отношение на частните пенсионни фондове и НОИ, тъй като, ако до една година не бъде избран съответен пенсионен фонд, вноските за пенсия служебно да отиват в НОИ.

Димитров посочи като основен проблем на текстовете, че ако веднъж бъде избрано парите за пенсионно осигуряване да отиват в НОИ – това не може да бъде променено: Затова подобни текстове не се приемат за една седмица.

Друг проблем, според Димитров, е служебното записване на млади хора в НОИ: Представете си млад човек, който няма необходимия опит, искат да го запишат служебно в НОИ, което е крайно неприемливо.

Цялото интервю на Таня Милушева с Диана Йорданова и Мартин Димитров чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.