Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двете пострадали след взрива в завода в Мъглиж са с опасност за живота

| обновено на 19.12.14 в 18:08
Снимка: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора
Един човек загина след взрив, избухнал в производствена база за пиротехнически изделия на фирма "Балиста" в района на Мъглиж и завода на "Арсенал". Трима души са пострадали. Националната следствена служба поема разследването на инцидента.

Загиналият е 45-годишен работник, който е бил затрупан вследствие на взрива. Той е работил в цеха от един месец и не е бил семеен.

Тримата пострадали са един мъж и две жени. Мъжът, който е на 26 години, е пострадал от ударната вълна. Жените са приети в "Пирогов" и за живота им има опасност, съобщи началникът на Клиниката по изгаряния в "Пирогов" професор Огнян Хаджийски. Две жени, току-що са при нас пристигнали, обработват се в момента в противошокова зала. Едната, 53-годишната, е със 70 процента изгаряния, 30-годишната - с дишане на токсични газове и пушеци. Реална опасност за живота и на двете. В момента се обработват и се уточнява състоянието им, коментира проф. Хаджийски.

Mинути преди 18.00 часа на мястото на произшествието е пристигнал екип на Националната следствена служба, която ще разследва инцидента, съобщи за "Хоризонт" окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. Минути след взрива всички работници са били евакуирани, на място пристигнаха главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и генерал Николай Николов - шеф на Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението".

Починалият е 45-годишен мъж, работи във фирмата от месец, не е семеен. Главният секретар на МВР отказа подробности за това как е загинал. Трима са ранените - 26-годишен мъж и две жени – на 20 и 51 години с изгаряния между 30 и 40 процента. Жените са транспортирани от Спешния център в Стара Загора в Пирогов.

Главният секретар на МВР разказа подробности за инцидента:

Става дума за авария по време на производствен процес, по време на технологичен процес. Оттук нататък всичко това ще бъде установено с експертизи.

В 11.27 часа е получен сигнал за инцидент в участък за изработка и монтаж на пиротехнически изделия, ловни патрони за гладкоцевни оръжия в град Мъглиж, собственост на търговското дружество "Балиста", и вероятно се касае за технологичен взрив. На практика, след като е получен сигналът, патрули на охранителна полиция, вече структури и колеги от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", вземат отношение. Хората са евакуирани, районът е отцепен. С лицата, които са работили в завода, с тях ще работят психолози.

Там, където е необходимо, мястото се запазва с цел първоначално осигуряване на всички мерки за безопасност и чакаме организация от страна на прокуратурата за възлагане или провеждане от тяхна страна на първоначалните процесуално-следствени действия.


На фирмата "Балиста" е правена комплексна проверка през октомври с участието и на ДАНС, което не е обичайно. През ноември пък е проверена от служба КОС към МВР. Според главния секретар на ведомството не са установени негативни данни и тенденции.

По случая е създаден оперативен щаб, районът е отцепен и се вземат мерки срещу остатъчни взривове.  Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов заяви, че разследването ще бъде под наблюдението на Окръжна прокуратура.

Намираме, че в случая е правна и фактическа сложност и следва самото разследване да се проведе от следовател от Национална следствена служба.


Пред "Хоризонт" Дичо Атанасов потвърди, че ще бъде проверена и собствеността на фирмата "Балиста". Според неофициални източници зад нея стои известен оръжеен бос от Казанлък.

От Министерството на околната среда и водите съобщават, че няма нарушаване на качеството на атмосферния въздух в Мъглиж след взрива. По разпореждане на министър Ивелина Василева мобилната станция ще измерва показателите на въздуха за минимален срок от 24 часа.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна