Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Със 120 гласа - 82 от ГЕРБ, 33 от ДПС, трима на Бареков и двама независими приеха пенсионната реформа на ГЕРБ", пише "Труд" на първа страница. Реформаторите, АБВ и Патриотите бяха против, 30 от БСП се въздържаха, допълва вестникът и отбелязва в подзаглавие, че кабинетът ще пише правила как да избираме от 1 януари къде да са парите ни за втора пенсия.

"Напук на всички ГЕРБ и ДПС приеха скандалните пенсионни промени", гласи заглавието на първа страница на вестник "Сега". Реформаторите ще умуват дали да останат в управляващата коалиция, финансовият министър тепърва ще мисли как българите да могат да пренасочват осигуровки от НОИ в пенсионен фонд, пише в подзаглавието. Според "Сега" финансовият министър е заплашил ГЕРБ и премиера Борисов, че ще подаде оставка, ако промените не бъдат приети.

"Преса" извежда на водещо място друг момент от гласуваните вчера промени - за тавана на осигурителния доход, който противопостави финансовия и социалния министър. "След скандали и изненадващи обрати таванът на пенсиите ще бъде 910 лева, най-високият осигурителен доход се вдига на 2600 лева", пише вестникът.

"Под носа на държавата Цветан Василев измъква ключови компании" - под това заглавие "Преса" публикува разследване на екип на вестника. Залозите са гигантски - за над 1 милиард лева. Ако компаниите бъдат опазени от укриващия се в Сърбия банкер, те могат да бъдат продадени при процедурата по несъстоятелност на КТБ и с постъпленията да бъдат обезщетени кредиторите на банката, пише "Преса".

"Не е задължително да се откажеш от частния пенсионен фонд" - под това заглавие "Дума" помества интервю с президента на КНСБ Пламен Димитров. На първата си страница "Дума" цитира премиера Борисов, че продължаваме работата по "Южен поток". На тази тема е посветен и коментарът също на първа страница на вестника.

"Патрони за глигани взривиха Мъглиж. Работник загина, четирима обгорени в болница", гласи заглавието на първа страница на "Стандарт", който посвещава още две страници на инцидента, станал по-малко от два месеца след трагедията в Горни Лом.

"Всяка болница трябва да организира Спешна помощ, за да работи с касата" - под това заглавие "24 часа" помества интервю с председателя на парламентарната здравна комисия проф. Стоян Тонев, който очаква най-силната съпротива срещу здравната реформа да дойде именно от болниците.

С водещите си материали "Монитор" и "Телеграф" поглеждат към наближаващите празници, но не в техния религиозен аспект, а от консуматорска гледна точка.

"Изяждаме 200 лева по празниците. Минаваме Дунав за румънски прасенца", пише "Телеграф", който е изчислил, че тази година трапезата ни ще бъде с 30 лева по-евтина от миналата.

"Крадци дебнат във Фейсбук по Коледа, следят статусите ни, за да разберат кога планираме пътуване", предупреждава "Монитор".

"От всички традиции, обичаи, обреди и празненства, които вековете са съхранили в живота на българите, няма нищо по-красиво, по-съдържателно и по-завладяващо от старата българска Бъдни вечер" - есето "Бъдни вечер" на писателя Георги Марков можете да прочетете в "Новинар".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна