Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Руското издание "Комерсант" се спира на вчерашната среща в Кремъл на президента Владимир Путин с 40 най-влиятелни руски бизнесмени, на която са присъствали едни от най-богатите хора в Русия и в света като Роман Абрамович, Михаил Прохоров, Алишер Усманов, Генадий Тимченко. Президентът им обеща помощ - предложение, на което те не могат да откажат, дори и да искат, като в замяна бизнесът трябва да помогне на държавата в сегашната криза, посочва изданието. По думите на Путин Русия може да се възползва от ситуацията, за да реши главната задача през последните 15-20 години - за диверсификация на руската икономика, като при решаването на този въпрос ще се отворят нови ниши за руския капитал, посочва "Комерсант".

По повод санкциите на ЕС срещу Русия заради политиката й към Украйна, австрийският вестник "Дер Щандарт" изразява съмнение в констатацията на новия председател на Европейския съвет Доналд Туск, че всички страни стоят твърдо зад този курс. Въпреки че влязоха в сила нови санкции срещу бизнеса с анексирания Крим, нещата в ЕС не са толкова хармонични, посочва изданието и цитира позицията на австрийския канцлер Вернер Файман. "Санкциите бяха принудителна мярка, но някои правят религия от това." Според Файман трябва да се търси алтернатива на санкциите, които са безполезни без дипломатически ходове.

По друг въпрос - за изработената от Европейската комисия нова инвестиционна програма, правителствените ръководители от ЕС наистина бяха единодушни в подкрепата си, посочва "Дер Щандарт". На 13-ти януари Жан-Клод Юнкер ще направи съответното предложение пред Европейския парламент.

Британският "Индипендънт" посочва, че се очаква в петте дни до Коледа потребителите на Острова да похарчат 4.74 млрд. лири, което е увеличение с 21% спрямо миналата година. Същевременно изданието цитира благотворителна организация, собственик на хранителна банка, която очаква най-натоварената си Коледа по осигуряване на извънредни хранителни помощи. На тези помощи разчитат над един милион души.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна