Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Обама хакерската атака срещу "Сони пикчърс" е акт на кибервандализъм

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Според американския президент Барак Обама хакерската атака срещу "Сони пикчърс", за която се подозира Северна Корея, не е "войнствено действие" , а вандалски акт. В интервю за телевизия СNN американският президент заявява, че администрацията му все още обмисля как да отговори на киберпробива.

Не смятам, че това е войнствено действие. Смятам, че е акт на кибервандализъм, който струва скъпо, нанесе загуби. Приемаме го сериозно и ще отговорим подобаващо, казва Обама и добавя, че Съединените щати обмислят дали да върнат Северна Корея в списъка на държавите, спонсориращи тероризма.

Обама заяви още, че ще направи всичко, което може, за да затвори Центъра за задържане на заподозрени терористи в Гуантанамо. Той беше обещал да го направи още преди 6 години, аргументирайки се, че този затвор накърнява имиджа на САЩ по света. Но не успя главно заради пречки, издигани от Конгреса, припомня Ройтерс.

Барак Обама отхвърли обвиненията, че е бил надхитрен от руския си колега Владимир Путин и заяви, че Путин е президент на "огромна икономическа криза" заради конфликта в Украйна и санкциите, наложени на Москва от Запада.

В момента той има власт над срива на валутата си, над сериозна финансова криза и над огромно свиване на икономиката. Не ми звучи като човек, който е надхитрил мен или Съединените щати
, подчерта американският президент.

Според Обама употребата на сила не винаги дава резултати и когато има възможност за дипломатическо решение, политиците трябва да се възползват, както прави в момента администрацията му, по отношение на Куба. По думите му планът да нормализира отношенията с Куба дава на САЩ шанс да влияе на събитията във важен момент на промяна в комунистическата страна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна