Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 12 часа издирване откриха туриста, който пострада при преход в Стара планина

| обновено на 22.12.14 в 09:05
Снимка: kalofer.com


Спасители от Троян откриха туриста, който пострада вчера при преход в Стара планина. 35-годишният Генчо Генов е с наранявания по главата и рамото и с хипотермия, но без опасност за живота. Той е транспортиран в Троянската болница. 

Трудното беше да го извадим на пътека, защото той е в джендема, което са пропасти, отвесни скали, лед и сняг. Първо го извадихме нагоре около 150 метра, откъдето е паднал и след това беше транспортиран надолу, разказа Христо Сливков от Спасителната служба в Троян. 

В предаването "Преди всички" Сливков определи акцията като една от най-тежките, провеждани от троянския отряд на спасителната служба. Той описа тежкия терен, в който са работили спасителите, и лошите метеорологични условия. Сливков описа и допуснатите грешки от туриста. По думите му Генов не е имал и планинска застраховка, затова ще трябва той да си поеме разходите по спасителната акция. Сливков отново предупреди хората, излизащи в планината, за опасностите, които крие тя.

В предаването д-р Татяна Ганчева – директор на Центъра за спешна медицинска помощ в Ловеч, съобщи, че според ръководителя на екипа, отзовал се на мястото, туристът е на територията на филиал за Спешна помощ в Троян във видимо добро общо състояние, в съзнание, контактен. 

При прегледа става ясно, че се касае за контузия. Необходими са рентгенографии, за да се прецени дали има счупвания. Извикани са консултанти от болницата в Троян. Той ще бъде хоспитализиран в Многопрофилна болница – Троян към момента. Туристът е измръзнал, но това измръзване не е значимо. Има хипотермия, но към момента тя не е в степен, която да води към заплаха за живота.

17 планински спасители издирваха вчера пострадалия турист. Около обяд в Планинската спасителна служба се получава сигнал от връх Ботев, че група от петима туристи от Сливен е тръгнала към заслона на върха, но по пътя един от тях се е загубил, подхлъзнал се е, паднал е в улей и си е изкълчил крака.

Издирването, в което взеха участие екипи от Троян, Карлово и Калофер, продължи 12 часа при много трудни метеорологични условия и приключи успешно в полунощ.

Интервюто на Силвия Великова с д-р Татяна Ганчева можете да чуете от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени