Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътешествие в Мартиника и Ямайка

| обновено на 20.07.15 в 09:55
Ямайка
Снимка: архив
Историята, която споделям с вас в това предаване донякъде прилича на приказка с тази разлика, че не е измислена, а се случи наистина. Две групи младежи - от България и от далечния карибски остров Мартиника се срещнаха, за да преоткрият себе си и света в който живеят, оглеждайки се в очите на другите. Беше изключително интересно, уверявам ви.

А на остров Ямайка човек лесно може да си представи как изглежда самият рай - толкова разточително щедра е природата към него. Наричат го родина на забавленията и земя на удоволствията. С право, защото става дума за една от перлите на Карибите - островната държава Ямайка, част от архипелага на Големите Антили.
След всичко видяно и преживяно на двата острова аз съм убеден, че много повече са приликите, отколкото разликите между хората, обитаващи привидно твърде далечни една от друга земи. Най-точното определение за всичко това е намерил в своята книга „Земя на хората” големият писател, мислител и мъдрец Антоан дьо Сент Егзюпери: Да бъдеш човек - това означава да бъдеш отговорен, да се гордееш с някоя победа, извоювана от другарите, да чувстваш, полагайки своя камък, че участваш в градежа на света. Трябва да опитаме да се съберем отново. Ние сме сдружени, понесени от една и съща планета, екипаж на един и същ кораб.

4 януари

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна