Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гарелов: ГЕРБ опитва да заличи лоши спомени от предишното си управление

ivan_gerelov
Снимка: БГНЕС


Мисля, че толкова дълго време се страхувахме от липсата на стабилност в България, че сега сякаш я издигаме в някакъв фетиш.

Това каза за предаването „12+4“ по „Хоризонт“ журналистът Иван Гарелов по повод неразбирателството за пенсионната реформа сред управляващата коалиция.

Не очаквам от този конфликт някакви лоши последици за управляващата коалиция – разпад или нещо от този род. По-скоро ще трябва Реформаторите, а и останалите партии да свикнат с това, че ДПС ще си остане един „златен пръст“ за ГЕРБ или подкрепа в резерв за управляващата коалиция. Така ще бъде.

ГЕРБ опитва в момента да заличи някои лоши спомени от предишното си управление и засега държи настрана близките си отношетия с ДПС, но отвреме навреме това изплува, коментира журналистът, според когото никой партньор на ГЕРБ в управляващата коалиция няма интерес от разпада ѝ.

Според мен цялата изминала година в световен мащаб настъпват много съществени геополитически промени. Светът отново става многополюсен. Русия има своите претенции, разбира се тя понася своите удари заради своите претенции. Имаме вече и нови държави, които изразяват своята позиция, като Китай, Индия, Бразилия и т.н. В този променящ се динамично геополитически свят, България, която винаги се е хвалила с това, че заема важно стратегическо място на Балканите, изведнъж се оказа, че губи от тази своя позиция или поне не е спечелила нищо досега.

Според Гарелов събитията около Крим бележат началото на нова студена война

Има две възможности. Едната е Западът да признае, че Крим е руски и да приеме федерализация на Украйна – тоест тези области да получат някаква самостоятелност в рамките на украинската държава - и на тази основа да се слклюи мир, или да продължи съперничеството и конфликтът, който съществува и тлее в някакви форми. Русия сама няма да отстъпи.

Журналистът е на мнение, че Путин няма път за отстъпление и вече говори, мисли и действа като император. Широките народни маси в Русия подкрепят лидера. Опозиция в същото време няма или поне тя няма възможности за въздействие, допълни Гарелов, според когото Путин може да бъде свален от олигарсите, ако отстъпи важни икономически и политически позиции.

Ромският въпрос се експоатира. Проблемът е социален и изисква усилията на цялата държава. Въпросът е че у нас партиите третират циганите само като възможност да купуват евтино гласове. Те предпочитат да ги държат потиснати и в ниско положение. Това е една бомба със закъснител.

Гарелов коментира и писмото на 7 посланици на страни от ЕС:

Много се дразня, когато чужди посланици се месят в нашите работи, но тъжното и лошото е, че те казват това, с което аз съм съгласен попринцип. Ние го знаем от години. Едно и също. Ние знаем имената им. Ние знаем кои са подкупните съдии. Знаем, че трябва да се започне още от прокуратурата. Защо мълчим? Защо сега се замазва? Някъде се разми вината  и за историята с КТБ. Вече дори не искаме оставката на Иван искров. Вече дори не си спомняме как се започна всичко.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени